Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeytinliada kazılarında üç fırın bulundu

Zeytinliada kazılarında üç fırın bulundu

Zeytinliadadaki arkeolojik kazılarda, M.S. 5. yüzyıla ait Erken Bizans dönemi uygarlığını kapsayan üç fırın günışığına çıkarıldı.

Zeytinliada`daki arkeolojik kazılarda, M.S. 5. yüzyıla ait "Erken Bizans" dönemi uygarlığını kapsayan üç fırın günışığına çıkarıldı.
Kazı ekibi başkanı, Erzurum Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, ele geçirdikleri buluntularla ilgili şu bilgiyi verdi: "2011 yılı kazılarını, Zeytinliada`nın güney yamacında yer alan açık hava tapınım alanının, liman bölgesinde sürdürdüğümüz sırada manastıra ait olup, kilisenin yerlilerine hizmet amacıyla yapılan üç tane fırın ele geçirdik. M.S.5. yüzyılı kapsayan, `Erken Bizans` dönemine ait bulunan bu fırınların, külleri ile birlikte korunduğunu belirledik. Açık hava tapınım alanının Seyitgazi yönündeki yamacında ise bir merdiven, bir tuvalet, bir de çocuk mezarı lahdine ulaştık. Yapacağımız araştırmalar, belki de bu bölgede bir çocuk vaftiz alanını ortaya çıkaracaktır."

Güney Marmara Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa yürüttükleri, 250 bin lira tutarındaki   "Arkeopark Projesi" hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Öztürk, şunları söyledi:
"Çalışmalarımızın devamında, bu proje kapsamında yürüme yolları, bekçi kulübesi, tuvaletler ve bir çay içme bölümü yer alacaktır. Ayrıca, Kültür Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü`ne bağlı Röleve Müdürlüğü tarafından, Meryem Ana Kilisesi`nin tamamının üzeri polikarbonat malzemeyle kapatılacaktır. Bu arada, adayı ziyarete gelecekler için iki tekne de alınacaktır."
Öztürk, 4 Temmuz`da başlattıkları bu yılki kazılarda 25 kişiden oluşan bir ekiple çalıştıklarını, Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın 50 bin liralık ödeneğiyle kazıları 10 Eylül`de bitireceklerini sözlerine ekledi.    Haber: Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli