Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Zeytinliada Ada Müzesi oluyor

Zeytinliada Ada Müzesi oluyor

İlçemiz çay bahçeleri karşısında bulunan Zeytinliadadaki kazıları bu yılda sürüyor. 10 Temmuz-10 Eylül 2010 tarihleri arasını kapsayacak olan kazılar için Kültür Bakanlığınca çıkarılan ödeneğin 50 bin lira olduğu öğrenildi.

İlçemiz çay bahçeleri karşısında bulunan Zeytinliada`daki kazıları bu yılda sürüyor. 10 Temmuz-10 Eylül 2010 tarihleri arasını kapsayacak olan kazılar için Kültür Bakanlığı`nca çıkarılan ödeneğin 50 bin lira olduğu öğrenildi.
Bu yıl 25 kişiden oluşan bir ekiple çalışmalarını sürdürdüklerini belirten kazı ekibi başkanı, Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Öztürk, adada, 5. ve 6. yüzyıllara tarihlenen Meryem Ana Kilisesi`nin de bulunduğuna dikkati çekerken, şu bilgileri verdi: "Ada, 12. ve 13. yüzyıllara dek yerleşim görmüş. Ancak adada Roma ve Bizans dönemine ait uygarlıklar, arkeoloji tarihi açısından son derece önemli.
Burada, kilisenin yanı sıra manastır, açık hava tapınma alanı ve çocuklar için vaftiz havuzu başta olmak üzere birçok önemli yapıt bulunuyor. Adanın, Hıristiyan dünyasının bir haç merkezi olduğunu belirledik."
Zeytinliada`nın, Osmanlı döneminde ise "karantina adası" olarak kullanıldığını vurgulayan Öztürk, "O dönemde, bölgeye gelen gemiler durdurulup, hastaların tedavisi burada gerçekleştirilir, yaşamını yitirenler ise gömülürmüş. Bu sonuca, rastladığımız mezarların çeşitliliğinden ulaştık" dedi.
Bu yılki kazıları sırasında, kilisenin batısında ve yer altı kilisesinin ön avlusu üzerinde çalıştıklarına işaret eden Öztürk, şunları söyledi: "Adadaki kazıların tümünü, iki yıl içinde tamamlayacağız. Adada bir `Arkeopark Projesi` uygulamak için Koruma Kurulu`na yaptığımız başvuru olumlu karşılandı ve projemiz, bu ay içinde onaylandı. Proje kapsamında adada yeşil alanlar, bilgi panoları, yürüme yolları, gezi ve seyir alanları, dürbünle izleme bölümleri ve çay içme yerleri bulunacak. Böylece ada, ülkemizin ilk `Ada Müzesi` olarak ziyarete açılacak. Bilhassa Hıristiyan dünyasının büyük ilgi göstereceğine inandığımız bu bölgenin, Erdek`in kültür turizmine büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum."
Haber : Önder Balıkçı

Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli