Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Zeytinli Ada’da arkeopark projesi

Zeytinli Ada’da arkeopark projesi

Erdek Zeytinli Ada, Meryem Ana Manastırı’ndaki M.S. 4’üncü yüzyıldan kalan vaftizhane, iki hamam, seramik pişirme fırınları gibi alanların ziyaretçilere açılması için ören yeri çalışmalarına başlandı. Hıristiyanların ve tarihe mer

Erdek Zeytinli Ada, Meryem Ana Manastırı’ndaki M.S. 4’üncü yüzyıldan kalan vaftizhane, iki hamam, seramik pişirme fırınları gibi alanların ziyaretçilere açılması için ören yeri çalışmalarına başlandı. Hıristiyanların ve tarihe meraklıların ilgi gösterdiği Zeytinli Ada’nın, bu projeyle turizme kazandırılması amaçlanıyor.
Zeytinli Ada’da yer alan tarihi eserler, arkeopark projesi kapsamında 2016 yılında sona eren kazı çalışmalarının ardından gün yüzüne çıktı. Adada, M.S. 4’üncü yüzyıldan kalan vaftizhane, iki hamam, seramik pişirme fırınları gibi alanlar yer alıyor. Hüseyin Sarı’nın belediye başkanlığı döneminde açılan dava sonucunda Zeytinli Ada, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan alınarak, Erdek Bakanlığı’nın talimatıyla başta Erdek Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olmak üzere birçok kurum, Zeytinli Ada’nın ören yeri olması için çalışmalara başladı. Hıristiyanların ve tarih meraklılarının merak ettiği Meryem Ana Manastırı, ören yeri çalışmasının tamamlanmasının ardından ziyaretçilere açılacak.
Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık, ada üzerinde çalışmaların süreceğini belirterek, “Proje çalışmasından sonra önümüzdeki yıl burayı kültür turizmine açmayı düşünüyoruz” dedi.                                          
Başkan Karışık, adadaki kazılarda çıkan eserlerin bir kısmının Bandırma Müzesi’ne götürüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:
“Burada, 2006-1016 yıllarında, Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Öztürk başkanlığındaki bir ekip tarafından çalışmalar yapıldı. Çıkan tarihi eserlerin bir bölümü Bandırma Müzesi’ne götürüldü. Bir bölümü ise adada koruma altına alındı. Zeytinli Ada’da, dünyanın en büyük çocuk vaftiz havuzu da bulunuyor. Ada Erdek Belediyesi’nin malı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, önce burayı, ören yeri olarak kullanmamız için bize izin verdi. Şu anda proje aşamasındayız. Projenin ardından gerekli çalışmalar Anıtlar Kurulu’nun izni doğrultusunda yapılacak. Adanın bakım ve onarımlarının ardından önümüzdeki sezonda burayı kültür ve ibadet turizmine açmayı planlıyoruz. Ada turizmin hizmetine girdiğinde yurt dışından gelecek konuklara da açılacak. Hizmete açıldığında yabancı turist de çekeceğini düşünüyoruz. Kapıdağ’da çok kilise var. Yani çok eski tarihlere dayalı. Bunları da koruma altına alıp da bakımlarını da yaparsak Erdek’in, yabancı turist açısından gerçek bir cennet olacağını düşünüyorum.”
Haber : Tuncay Ertan



Funda Meriç Arbak
30.09.2022 10:52:36
Erdek için çok iyi olacağı kesin.Başkanımızın dediği gibi yabancı tutistler mutlak ilgi gösterecektir.Özellikle çocuk vaftiz havuzlarının olması. Yabacıların bu konuda çok duyarlı olduğunu ve iyi reklam yapıldıgı taktirde .Bu projenin Erdeğe çok fayda sağlayacağını düşünüyorum.Emeği geçen herkeze teşekkürler.Ayrıca Burhan başkanın Bandırma ve Balıkkesir belediyeleri ile yüruttüğü birliktelikten doğan yansımaların Erdekteki olumlu değişimleri gosterdigini düsünüyorum.Sevgiyle daha güzel Erdek için

Anahtar Kelimeler: Zeytinli arkeopark projesi
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı