Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Zeytinci üreticisine verilen destek yetersiz

Zeytinci üreticisine verilen destek yetersiz

MHP Balıkesir Milletvekili Bulut, zeytin üreticilerinin kendilerine sağlanan desteklerle nasıl rekabet edebileceklerinin açıklanmasını istedi.

MHP Balıkesir Milletvekili Bulut, zeytin üreticilerinin kendilerine sağlanan desteklerle nasıl rekabet edebileceklerinin açıklanmasını istedi.
MHP Milletvekili Ahmet Duran Bulut, zeytin üreticilerinin sıkıntıları ve destekleme yetersizliği sebebiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanın yazılı olarak cevaplaması üzerine yazılı soru önergesi verdiğini açıkladı.
Milletvekili Bulut, İspanya, İtalya gibi Avrupa Birliği`nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi ülkeler ile yarışmaya çalışan üreticilerimizin sıkıntılarına dikkat çekti.
Bulut, 5 yıl önce 2007`de sofralık ham zeytinin kilosu 2 lira civarında olduğunu bugün yine fiyatın aynı kalarak 2 lira olduğunu hatırlattı.
Sızma yağın litresine de değinen Bulut,  5 yıl önce 6,3 lira olduğunu, bugün ise gerileme olarak 5-5,5 lira seviyesinde olduğunu belirtti. 5 asit ham yağ 4,5 lirayken, bugün ise 3,7 lira olduğunu. Aynı dönem itibariyle mazotun litresi 2,1 liradan 4,2 liraya yükseldi. Zeytin toplayan kadının yevmiyesi (günlüğü) 8 liradan 25 liraya, erkek işçinin günlüğü 15 liradan 35 liraya çıktı. Geçen 5 yıllık dönemde zeytincinin maliyeti çok hızlı artarken fiyat gerilemiştir. Avrupa Birliğine üye ülkeler zeytinyağında üreticiye kiloda 1 Euro destek verirken Ülkemizde ise zeytinyağına kiloda 50 kuruş destek verilmektedir. Avrupalı zeytin üreticisi 1 kilo zeytinyağı sattığında eline 3.5 Avro geçiyor. Türkiye`de ise üretici 1 kilo zeytinyağı sattığında eline 50 kuruşluk prim dahil -6 lira geçmektedir. 
1. Bu fiyatlarla üreticimiz nasıl rekabet edecektir? Zeytinciliği nasıl sürdüreceklerdir?
2. Üreticilere verilen zeytinyağı desteğinin artırılması konusunda yapılan çalışmalarınız nelerdir?
3. Zeytine verilen desteğin artırılmasını düşünüyor musunuz?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli