Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Zeytin Üreticisi Özgü: Marmarabirlik gözbebeğimizdir

Zeytin Üreticisi Özgü: Marmarabirlik gözbebeğimizdir

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin kongresinde, 2000 tarihinde özerkleşen Marmarabirlikin o tarihten bugüne yaptığı çalışmalar sayesinde, özerkleşmesini başarıyla yerine getirdiği üretici ortaklara, artık üreticilerin kendileri tarafından...

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin kongresinde, 2000 tarihinde özerkleşen Marmarabirlik`in o tarihten bugüne yaptığı çalışmalar sayesinde, özerkleşmesini başarıyla yerine getirdiği üretici ortaklara, artık üreticilerin kendileri tarafından anlatılıyor.
Geçtiğimiz hafta sonu yapılan Marmarabirlik-Erdek mali kongresinde, mevcut yönetimi tenkit edenlerin yanı sıra üretici ortaklar içerisinde Türkiye`nin zeytin devi Marmarabirlik`e gözbebeği yakıştırmasında bulunanlar da oldu.
Kongrede söz alıp kürsüye çıkan Erdek`li üretİci ortaklardan Bülent Özgü, Marmarabirlik`in 10 yıl önce özerkleşmesini takiben iş başına getirilen kadrolar sayesinde işini iyi yaptığını söylemesi, ardından Türkiye`de ki tarım kredi birliklerinden Fiskobirlik`te geçtiğimiz yıllarda yaşanan sıkıntıları örnek verip, Marmarabirlik`in özerkleşmeyi başarıyla yerine getiren birliklerden biri olduğunu paylaştı.
Marmarabirlik`in her geçen yıl daha iyiye gittiğini anlatan Özgü`nün, Marmarabirlik`in çalışmalarının doğru yolda olduğunu kanıtlamak için Fiskobirlik örneğini salonda bulunan müstahsile anlatması dikkatleri çekti.
Kongreye giden kurumların, kongre öncesi ve sonrası aleyhte  yapılan konuşmaların genellikle kahvehanelerde yapıldığını söyleyen Özgü, kooperatife ortak olan herkesin kongre salonuna gelip, ne görüşü varsa kürsüden açık açık söylemelidir deyip, kendisinin bu nedenle konuşmak için söz istediğini divan başkanın kendisine söz vermesinden sonra kürsüden görüşlerini açıkladığını belirtti.
Marmarabirlik, tarım satış birliklerinden birisidir. Birliklerin iyi yönetilip yönetilmediğini, birliklerde yaşanan gelişmelerle öğrenebiliriz şeklinde görüşünü dile getiren Özgü, devamında şöyle konuştu: "Karadeniz Bölgesi`nin fındığını alan Fiskobirlik, 3 yıl önce fındık alamaz hale geldi. Dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Özak, Fiskobirlik`in işe yaramayan sadece borç yapan bir kurum olduğunu söyleyip, bunlar ne ihracat yapıyorlar, ne de alım satım yapıyorlar. Fındığınızı kötü yönetilen kuruma değil, TMO`sine teslim edin dediğini hatırlıyorum. Özak`ın açıklamasının üzerinden 3,5 yıl geçtikten sonra, Fiskobirlik`te değişen bir şey olmamış ki, bu kez MHP`den bir siyasetçinin 1 ay önce, Fiskobirlik kötü yönetilmesi sonucu bugün çalışanları kurtarılmayı bekler hale geldiğini, işçilerin kapının önüne koyulacaklar endişesini yaşadığını açıklaması birliğin nasıl yönetildiğini gözler önüne sermiştir. Diğer yandan 80 bin çiftçinin ortak olduğu Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı 2 ay önce gözaltına alındı." dedi.
Kooperatiflerin kötü yönetilmesinden, fakir, fukara, gurabanın anası ağlarken, Marmarabirlik olsun, Erdek`teki kooperatifimiz olsun iyi çalışıyor. Malımızı öyle böyle veriyoruz, ödemeler neredeyse peşin diyebileceğimiz şekilde yapılıyor şeklinde konuşmasını sürdüren Özgü, 10 yıldır devlet desteği olmaksızın özerk bir şekilde çalışmalarına devam eden Marmarabirlik başarılı birliklerin başında geldiğini iddia ediyorum. Dünyada hızla değişen ticaret ve rekabet koşullarına göre kurumsallaşmasına hız veren, marka değerini yükselten Marmarabirlik`in bölgemiz zeytin üreticileri için gözbebeği olarak görülmesi doğru olacaktır.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli