Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeytin sırığı teknolojiye yenik düştü

Zeytin sırığı teknolojiye yenik düştü

Havranda zeytin hasat mevsimlerinde, Cuma Pazarında satışa sunulan Zeytin Sırığı satışlarında ciddi oranda azalma yaşanıyor.

Havran`da zeytin hasat mevsimlerinde, Cuma Pazarında satışa sunulan `Zeytin Sırığı` satışlarında ciddi oranda azalma yaşanıyor.
Havran ilçesine bağlı Kalabak Köyünde yaşayan Baki Sezgin (69) isimli sırık ustası, Kazdağında bulunan kestane, kayın, fındık ve diğer ağaçların genç sürgünlerinden keserek yaptığı zeytin sırıklarının, boyları ve ağaç cinslerine göre para ettiğini, bu ağaçların filizlerini yazın kesip, kuruttuğu sırıkları zeytin hasat döneminde sattığını söyledi.
Baki Sezgin`in oğlu Mehmet Sezgin`de, babasının bu işi 40 yıldır yaptığını, zeytin silkme motorları ve tırmıkla zeytin toplama yapılmaya başlanınca, pazarlar da `Zeytin Sırığı` satışlarının iyice azaldığından yakındı.
Zeytinde `Sırıkla Yapılan Hasatta` Zeytin ağacının yeni meyve veren genç filizleri kırdığı için bölge zeytinciliğinde `Var yılı ve yok yılı` olup sırıkla yapılan hasat nedeniyle milli servet heba olduğunu ancak, `Zeytin Sırığı` satıcılığının ailesinin ekmek parası olduğunu kaydeden Mehmet Sezgin, "Küçük 3-4 metrelik `Zeytin Sırığı` 5-7 TL arası, 4-5 metre orta boy 10 TL ve uzun 6-7 metre uzunluğundaki Zeytin Sırıkları ise 20 TL`den satılıyor" dedi.
Sırıkçılık yanında zeytincilik ve hayvancılık yaptığını dile getiren Mehmet Sezgin, "Zeytinciliğimizin milli servet olduğunu, `Zeytin Sırığı`nın ise kendilerinin geçim kaynağı olduğunu ama zeytini sırıkla toplamanın kaldırılmasını, silkimde Zeytin Silkme Makinesi yanı sıra elle veya tırmıkla toplamanın özendirilmesini istedi.
Edremit Körfezinde zeytin toplama ve silkim dönemi başlaması ile birlikte erkek sırıkçı yevmiyesi 32 TL, toplayıcı kadın yevmiyesi 22 TL olup, yeterli işçi (Zeytin Tayfası) bulunamaz ise bu rakamlar erkeklerde 35 TL, kadınlarda ise 25 TL olduğunu ifade eden Sezgin, "Bu sene Zeytinin yok yılı, zeyti ve zeytinyağının fiyatları arttı. 10 yıldan bu yana çiftçinin ilk kez yüzü gülecek ama yeterli zeytin yok." dedi.
Zeytin silkme makinesi ile tırmıkla toplamanın zeytin filizlerine zarar verilmediği için artık `zeytinde var yılı veya yok yılı` diye bir sorunun kalmayacağını vurgulayan Sezgin, "Ülke ve çiftçi refahı için Zeytinlerin Zeytin Silkme Makinesi ve plastik tırmıkla toplanması zorlamalıdır. Bu ülke ekonomisine milyonlarca dolar kazandırılacaktır" diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli