Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

ZEYTİN SİNEĞİYLE MÜCADELEDE 882 Bin 500 Dekar Alan İlaçlandı

ZEYTİN SİNEĞİYLE MÜCADELEDE  882 Bin 500 Dekar Alan İlaçlandı

Balıkesir Büyükşehir Belediye si tarafından Balıkesir'in en önemli tarım ürünlerinden zeytinin kalitesini arttırmak amacıyla Ağustos ayında Ayvalık-Cunda Adası'nda başlatılan sonrasın da Edremit ve Erdek Körfezi'ndeki zeytinlik alanlarda sürdürülen zeytin

Balıkesir Büyükşehir Belediye si tarafından Balıkesir’in en önemli tarım ürünlerinden zeytinin kalitesini arttırmak amacıyla Ağustos ayında Ayvalık-Cunda Adası’nda başlatılan sonrasın da Edremit ve Erdek Körfezi’ndeki zeytinlik alanlarda sürdürülen zeytin sineğiyle mücadelede 882 bin 500 dekar alan ilaçlandı.

Ayvalık-Cunda, Erdek-Edincik- Marmara, Edremit, Burhaniye- Havran ve Gömeç ilçelerinde gerçekleştirilen ilaçlamada 16 bin 450 litre ilaç, 68 bin 500 litre ziray kullanıldı.
Dünyanın en kaliteli zeytini ve zeytinyağının üretildiği Edremit ve Erdek Körfezi’nde zeytin sineğiyle mücadelede önemli yol aldıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, zeytin ve zeytinyağının kalitesinin artmasının Balıkesir ve Türkiye ekonomisine olumlu katkılar sunacağını kaydetti.
Uğur: “Çiftçilerimiz kaliteli zeytin üretecek olmaktan dolayı mutlu”
Zeytin sineğiyle mücadele çalışmaları hakkında bilgi veren Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Balıkesir genelinde 810 bin 290 dekar alanda zeytin üretimi yapılmakta. Edremit ve Erdek Körfezi olarak iki farklı bölgede zeytin üretimi gerçekleşmekte. Edremit Körfezi’ndeki zeytin yağlık, Erdek Körfezi’ndeki zeytin ise sofralık olarak değerlendirilmekte. Dünyanın en kaliteli zeytin ve zeytinyağını üretmemize rağmen maalesef bu ürünlerin en büyük düşmanı olan zeytin sineğiyle mücadelede istenilen seviyede değildik. Zeytin sineği, zeytin ve zeytinyağının kalitesini düşüren ve çiftçilerin en çok şikayet ettiği konuların başında geliyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak 15 Haziran 2014 tarihiyle 8 ilçede zeytin sineği tuzakları asarak zeytin sineğiyle mücadeleye başladık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’yla yaptığımız girişimler sonucunda zeytin sineğiyle mücadelenin uçakla havadan yapılmasını sağladık. 11 Ağustos tarihi itibariyle Ayvalık-Cunda adasından uçakla ilaçlama başlatıldı. Sonrasında Erdek, Edincik, Marmara, Edremit, Havran, Burhaniye ve Gömeç’te zeytin sineği ilaçlaması yapıldı. 26 Eylül tarihine kadar 822 bin 500 dekar alanda 16 bin 450 litre ilaç ve 68 bin 500 litre Ziray kullanıldı. Zeytin sineğiyle mücadele sonucunda çiftçilerimizin ürettiği zeytin ve zeytinyağları daha kaliteli olacak. Daha öncesinde organize olunmuyordu, para toplayamıyor, uçak kiralarını ödeyemiyorlardı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak bu soruna eğildik.” dedi.



  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı