Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

Zeytin Kooperatifinden ortaklarına açıklama

Zeytin Kooperatifinden ortaklarına açıklama

S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu tarafından, Veraseten ortak olma hususundaki kanuni değişiklik” hakkında bilgi verildi.

S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu tarafından, Veraseten ortak olma hususundaki kanuni değişiklik” hakkında bilgi verildi.
Geçtiğimiz yıllarda, Marmarabirlik talimatı ile birliğe bağlı kooperatiflerin yeni ortaklık alımları durdurulmuş, vefat eden ortakların mağdur kalmamaları için ise vefat eden ortakların varislerinin vefat tarihinden itibaren 3 yıl içinde ortaklık başvurusunda bulunarak ortak olabilecekleri bildirilmişti.
11 Nisan 2013 tarihinde yürürlüğe giren 4572 Sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle, Yeni ortak alımlarının durdurulması, vefat eden ortakların mağdur kalmamaları için vefat eden ortakların varislerinin vefat tarihinden itibaren 3 yıl içinde ortaklık başvurusunda bulunarak ortak olabilecekleri” konusunda zorunlu değişikliğe gidildi.   
4572 Sayılı Kanun'da yapılan değişiklikler nedeniyle, Tarım Satış Kooperatifleri ve Birliklerin Ana Sözleşmelerine, Bakanlıkça yenilenmiş olan örnek Ana Sözleşmelere uygun olarak intibakının yapılmasının gerektiğine vurgu yapıldı.
İntibak edilecek yeni Ana Sözleşmelerde birçok düzenlemenin yanı sıra, yeni ortak olma, ortaklığın devri ve vefat eden ortakların yerine ortak olma hususlarında da, bazı değişiklikler ve eklentilerin dikkati çektiği bildirildi.
Bu bağlamda, S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi ortaklarının varislerinin olası mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla bu açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Erdek Zeytin Kooperatifi Yönetim Kurulu açıklamasını şöyle sürdürdü:
İntibak edilecek yeni Ana Sözleşmenin 12. Maddesinin b fıkrasında; ‘Ölen ortağın kanuni mirascılarının, ölüm tarihinden itibaren 1 yıl içinde, 14. Maddedeki ortaklık şartlarını taşıyan bir mirasçıyı ortak olarak göstermeleri ve bu durumu, noterden kendi aralarında düzenleyecekleri muvafakatnamede belirtmeleri halinde, ölen ortağın payı ile ilgili olarak 18. madde hükmüne göre hesaplaşma yoluna gidilir.' İfadesi yer almaktadır.
Buna göre, halen uygulanmakta olan uygulamadaki tüm varislerin ortak olarak kabul edilebilmesi intibaktan sonra mümkün olamayacak, yukarıdaki maddeden de açıkça anlaşıldığı üzere varisler kendi aralarında seçecekleri yalnızca bir mirasçıyı noterden düzenleyecekleri bir muvafakatname ile tespit edecekler ve yalnızca bu kişi başvurduğu takdirde kooperatif ortağı olarak kabul edilebilecektir. Bu kişinin de yeni Ana Sözleşmenin 14. Maddesinde yer alan ortaklık şartlarını taşıyor olması şarttır.
Vefat etmiş ortaklarımızın kooperatifimize ortak isteyen mirasçılarının yeni ortak olma sürecinde yukarıda bahsedilen yasal düzenlemeler nedeniyle sorun yaşaması muhtemel görüldüğünden bu durumdan olumsuz etkilenecek mirasçıların, ortağın vefat tarihinden itibaren 3 seneyi geçmemiş olması şartı ile yeni Ana Sözleşmeye intibak sağlanmadan önce eski şartlardan faydalanarak yeni ortaklık işlemlerini en geç 15 Temmuz 2014 tarihine kadar tamamlamaları büyük önem taşımaktadır. Bu tarihten sonraki başvurular yeni Ana Sözleşme hükümlerine tabi olacak ve yalnızca tek mirasçının ortak olması mümkün olabilecektir. İlgililere önemle duyurulur.”  




Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 17.1 ° / 6.5 ° Güneşli