Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Zeytin Kooperatifi mali kongresi yapıldı

Zeytin Kooperatifi mali kongresi yapıldı

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin mali genel kurulunda çok önemli bir gelişme yaşandı.

Kendisi de aynı zamanda Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi ortağı olan Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, Erdek Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Zeytincilik Bölümü`nün açılabilmesi ile, kooperatiflere KOBİ`ler ve kalkınma ajanslarından sağlanan mali kaynaklardan istifade edebilmesi için verdiği her iki önerge oy birliğiyle kabul edildi.
Genel kurulun vermiş olduğu bu kararla, kooperatif yönetim kurulu bu konularda çalışma yapabilecek yetkiyi almış oldu.
Marmarabirlik`e bağlı S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin 2010- 2011 mali genel kurul toplantısı yapıldı. 4608 ortaklı kooperatifin mali kongresine 292 üretici ortak katıldı.
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin, Gedece Bölgesi`ndeki lisanslı depo toplantı salonunda gerçekleşen, Divan başkanlığını Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Refi Taviloğlu, katiplikleri İsmail Gülen, Temel Binici`nin yaptığı kongre Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile Marmara Birliğin kurulmasına emeği geçen ve ebediyete göçen birlik üyeleri için 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal marşı okunarak başladı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durak, bugünkü toplantının bir önceki hesap döneminin görüşülüp karara bağlanması şeklinde özetledi.
Zeytin üreticilerinin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini anlatan Durak, "iyi ki kooperatifimiz var, iyi ki Marmarabirlik var" diyerek kooperatifin kurucularını rahmetle andığını söyleyip, mali genel kurulun hayırlı olması temennisinde bulundu.
Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Marmarabirlik Genel Merkezinin bulunduğu Bursa Başköy`de tesislerin önünde yer alan "Türkiye`nin en büyük zeytin üreticisi Marmarabirlik" ifadelerine aynen katıldığını belirtti.
Geçen yıl Ekim ayında seminer için bulunduğu Amerika`da, sabah kahvaltılarında zeytin yiyemediklerini aktaran Kaygısız, "Bizler kahvaltılarımızı zeytinsiz yapamıyoruz. Özlediğimiz için görevlilere zeytin siparişi verdik. Ertesi gün soframıza gelen zeytinin ambalajına baktığımızda Marmarabirlik markasıyla karşılaşınca gerçekten çok sevindik" dedi.
Bölgenin zeytin üreticisi için kurulan Marmarabirlik`in çok önemli bur kuruluş olduğunun altını çizen Kaygısız, kongrenin hayırlı olmasını diledi.
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi 2010/2011 iş yılının Denetim Kurulu Üyesi Namık Güven, denetim kurulu raporunu okudu.
2010/2011 iş yılında brüt zeytin satışının 23 milyon 750 bin lira, net satışların 23 milyon 500 bin lira olduğu bilgisini veren Güven, "2010 yılından depolarımızda 1718 ton sofralık zeytin bulunuyor. Bu seneki kampanya döneminde de 6013 ton sofralık zeytin alımı yaptık. Elimizde toplam 7700 ton sofralık zeytin var. Her gün 30-40 ton arası zeytin satıyoruz, satışlar bu hızla devam ederse elimizde 15 aylık zeytin stokumuzun olması bizim açımızdan çok iyi olup elimizdeki zeytinlerimizin değeri 30 milyon lira civarındadır" dedi.
Güven`in konuşmasından sonra, Divan başkanlığınca ortaklara sunulan denetim ve yönetim kurulu faaliyet raporları oy birliği ile kabul edildi. 
2010/2011 iş yılı yönetim kurulu çalışma raporu, kar-zarar cetveli, kesin bütçe hesabı ve mali tablolar Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Savaş Özgül tarafından okundu. Yönetim kurulu genel kurulca oy birliğiyle ibra edildi.
2011/2012 iş yılı çalışma programının görüşülerek oy birliğiyle karara bağlandı.
Bu gündem maddesinin oylanmasını takiben, kooperatifin ortaklarından Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan ve bir kısım üretici ortak, divan başkanlığına 2 önerge verdi.
Erdek Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Zeytincilik Bölümünün açılması ile kooperatifin KOBİ ve Kalkınma Ajanslarından mali kaynak sağlanabilmesi için yönetim kuruluna yetki verilmesinin istendiği önerge oy birliğiyle kabul edildi.
Bu önergenin kabulü ile, önergelerde yer alan konularda gerekli alt yapı çalışmalarının başlatılması için kooperatif yönetim kurulu çalışma yapabilecek.
Marmarabirlik tarafından ortak üreticilere verilecek aynı ve nakdi kredilerin kullandırılması için yönetim kuruluna yetki oy birliğiyle kabul edildi.
Güney Marmara Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Birliği`nin 2012 yılına ait ilaçlama bedeli alacaklarını ortakların 2012/2013 iş yılı ürün alacaklarından binde beş kesinti yapılarak tahsil edilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
2012/2013 zeytin alım kampanyasında, ürün teslimatlarından % 1 tesis fonu ve % 1 ortak yardımlaşma fonunun kesilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Dilek ve temenniler bölümüne geçildiğinde ise, Divan Başkanı Taviloğlu, ortaklara hitaben konuşma yapmak isteyenleri, kürsüye davet etti.
Konuşma yapmak isteyen ortak olmayınca, kongreyi kapatan Taviloğlu, toplantıya katılarak yönetime tam destek veren ortaklara teşekkür edip, bu destekle Marmarabirlik`in çok daha iyi bir konuma geleceğinden kimsenin kuşkusu olmasın" diyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin mali kongresinde; Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, Marmarabirlik Denetim Kurulu Üyesi Kemal Dinç, Mürefte Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Kahraman Koçar, Marmarabirlik Genel Müdürü İsmail Minareci, AKP Erdek İlçe Başkanı Metin Canbaz hazır bulundu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli