Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Zeytin kampanya dönemi rekolte beyanıyla başladı

Zeytin kampanya dönemi rekolte beyanıyla başladı

Marmarabirlik 2014-2015 ürün alım kampanyasının ilk ayağı olan Rekolte Beyannamesi alımlarına başlandı.

Marmarabirlik 2014-2015 ürün alım kampanyasının ilk ayağı olan Rekolte Beyannamesi alımlarına başlandı.
Bahar aylarındaki yağışların zeytin üreticilerinin taahhütlerini de etkilediği kaydedildi.
Marmarabirlik, Mürefte-Marmara-Erdek-Edincik-Mudanya-Orhangazi-İznik ve Gemlik Zeytin Tarım Satış Kooperatiflerine bağlı üretici ortaklardan alınmaya başlayan rekolte beyannamesi 24 Eylül ile 24 Ekim tarihlerini kapsıyor.
Bu sürede taahhütte bulunmayan ortaklardan, Birlik Ana Sözleşmesi gereği ürün alımı yapılmayacağı vurgulanırken, alımlarda ve kampanya döneminde geçtiğimiz bahar aylarında özellikle Marmara bölgesinde zeytin üreticisini vuran uzun süreli yağışlar nedeniyle yaşanan rekolte düşüşünün de etkili olması tahmin ediliyor.
Bu sene ürün kaybı yaşanacak
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2014-2015 iş yılı ürün alım dönemini ortakların teslim edeceği zeytin miktarını belirten rekolte beyannamelerinin alımına başlandığını söyledi. 24 Eylül’de başlayan ve 25 Ekim tarihinde sona erecek olan beyanname alımlarının devam ettiğini söyleyen Başkan Asa “Maalesef kampanya dönemine biraz sıkıntılı giriyoruz. Zira sektörde daha önce de yaptığımız açıklamalar üzerine görüyoruz ki bahar aylarında Marmara Bölgesi’nde etkili olan olumsuz hava koşullarının sıkıntıları mevcut” dedi.
Asa, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Olumsuz hava şartları zeytinin tam da çiçeklenme dönemine denk geldi. Dolayısıyla uzun süreli yağış, şiddetli fırtına ve dolu çiçeklerin çürümesine yol açtı. İznik, Orhangazi, Gemlik ve Mudanya bölgelerindeki zeytin üreticileri ciddi anlamda etkilendi. O dönemde sektörde ciddi bir rekolte düşüşünün yaşanacağını söyledik. Şimdi bir önceki yıllara göre Orhangazi ve İznik bölgemizde % 80’lere varan, Gemlik ve Mudanya’da ise % 50’leri bulan bir rekolte düşüşü ile karşı karşıya kaldığımızı ortak üreticilerimiz adına üzülerek ifade etmeliyim.”
Ürün teslim edemeyecek ortaklar uyarıldı
Olumsuz hava koşullarından dolayı ürününde kayıp yaşayan ortakları uyaran Asa, “2014 yılı Ocak-Şubat aylarında ortaklarımızın almış oldukları ayni ve nakdi kredinin geri dönüşümünde rekolte beyanı alımından sonra borçlarının ertelenmesi konusunda değerlendirme yapılacak olup, kesinlikle mağdur edilmeyeceklerini de belirtmeliyim” diye konuştu.
Bu sürede ürün tesliminde bulunamayacak olan ortakları ilçelerindeki Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüklerine başvurmaları konusunda uyaran Başkan Asa şu ifadelere yer verdi: “Durumlarını raporlandırmaları gerekiyor. Aldıkları bu raporları bağlı bulundukları kooperatiflerine teslim etmeleri halinde ise bir sonraki yılda ortaya çıkacak uygulamalardan muaf tutulacaklardır. Konuyla ilgili gerekli bilgileri ortaklarımız kooperatiflerinden ayrıntılı olarak alabilirler. Yine 11.04.2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6455 sayılı Kanun ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği hakkındaki ana sözleşme değişikliği kapsamında ortaklarımızın ortaklık sermaye paylarının ödemekle yükümlü olduğu kalan kısmı 20 yıla taksitlendirilmekte olup hiçbir şekilde ek ödeme yükümlülüğü talep edilmemekle beraber ortaklık yenilemesi de yapılmamaktadır. 2014-2015 ürün alım kampanyasının kooperatiflerimize, Marmarabirlik’e ve sektöre hayırlı uğurlu olmasını dilerim.”



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı