Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeytin sineğine karşı mücadele başladı

Zeytin sineğine karşı mücadele başladı

Güney Marmara´da 1 milyon 350 bin ağaç ilaçlanacak

Zeytin sineği vuruğuna karşı mücadele amacıyla, Güney Marmara Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları İle Mücadele Birliği tarafından uçak ile ilaçlamaya dün başlandı
Bandırma ve Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü teknik personelinin, zeytin sineği popülasyonunda artış belirlemeleri üzerine, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda Bandırma, Edincik, Erdek, Marmara ve Paşalimanı Adası´ndaki tüm zeytinlik alanlar havadan ilaçlandı.
Dün, Bandırma Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü´nde hazırlanan, ULV isimli ilaç, buradan havalanan uçak ile zeytin sineği mücadelesi yapıldı.
Bandırma Kaymakamı ve Erdek Kaymakam vekili, Birlik başkanı Tuncay Sonel, "Birlik olarak bu yıl havadan ikinci organik ilaçlamamızı yaptık. Zeytin ağaçlarımızdaki ürünümüz bu yıl çok iyi. Tarım Müdürlüğü personelimiz de zeytin ürününün gelişimini yakından izliyor. Üreticimizi zeytin hastalık zararlılarına karşı, cep telefonlarına kısa mesaj göndererek bilgilendiriyoruz" dedi

Kapıdağ bölgesinin, Türkiye`de zeytin sineği yaşamına uygun bölge olduğuna dikkat çeken Sonel, "Maalesef bölgemizde iklim özelliğinden dolayı, zeytin sineği zararlısıyla etkin olarak mücadele etmek durumundayız. 2016 yılında üreticimize kazançlı bir yıl diliyorum" diye konuştu.
1 MİLYON 350 BİN AĞAÇ İLAÇLANACAK
İlaçlama kapsamında, 1 milyonu Erdek, Kapıdağ, Marmara Adası, 350 bini Bandırma ve yöresinde olmak üzere Güney Marmara bölgesinde toplam 1 milyon 350 bin adet zeytin ağacı ilaçlanacak. Yetkililerden alınan bilgiye göre, Kasım ayına kadar dört ilaçlama dönemi bulunuyor. Dün başlayan birinci ilaçlama dönemi dahil, her dönemde ayrı ayrı olmak üzere ilaçlama uçakları 14 sorti yapacak.
ZEYTİN SİNEĞİ NEDİR?
Bilindiği gibi, zeytin sineği haziran ayından itibaren topraktan çıkmaya başlar. Dişi zeytin sineği öncelikle iri ve erken olgunlaşan zeytin meyvesine, 200¬-250 yumurta bırakır. Yumurta bırakılan yer, 1¬2 gün içinde koyu kahverengi renge dönüşür. Buna "vuruk" denir. Yumurtadan çıkan larva, meyve etinde galeriler açarak beslenir ve zeytinin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı randımanının düşmesine, yağ asit oranının yükselmesine dolayısıyla verim ve kalite kaybına neden olur. Gerekli mücadelenin yapıl-maması durumunda yıllara göre değişmekle birlikte verim kalite kaybı sofralık ve yağlık zeytinlerde % 30-¬% 70 arasında gerçekleşebilir.
Haber : Önder Balıkçı

/resimler/2016-8/20/1659146985967.jpg



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli