Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Zeytin kazandı

Zeytin kazandı

Danıştay´dan Havran için önemli karar

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, zeytinlik alanlarda yapılmak istenen altın madeni işletmeciliği ile ilgili önemli bir karara imza attı. Balıkesir Havran´la ilgili alınan kararda, ?Dumanı, tozu zeytine zarar verecek hiçbir tesis, zeytin sahasının 3 kilometre yakınında olamaz? denildi. 8 yıl önce açtıkları davayı kazanan avukatlar Senih Özay ve Murat Fatih Ülkü, zeytinlik alanlarda yapılmak istenen, altın başta olmak üzere tüm madencilik faaliyetlerini engelleyecek kararı ?tarihi? olarak niteledi.
KOZA Altın Madenciliği, 8 yıl önce, Balıkesir Havran´daki zeytinlik alanında altın aramak için ruhsat aldı. Avukatlar Senih Özay ve Murat Fatih Ülkü, bu ruhsatlara karşı dava açtı. Dava, 2010´da, Balıkesir İdare Mahkemesi´nce ?Ruhsat, hukuka uygundur? denilerek reddedildi. Bunun üzerine davacılar, Danıştay´a başvurdu. Danıştay 8. Dairesi, kararı bozdu.
TOZ, DUMAN ZARAR VERİR
Balıkesir İdare Mahkemesi ise 2011´deki kararında direndi. Bunun üzerine dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu´na(DİDDGK) geldi. Genel kurul, Balıkesir İdari Mahkemesi´nin ısrar kararını bozdu. Kararda şöyle denildi:
?Zeytinlik alanlarda açılacak zeytin ürünlerine ilişkin işletmeler için bile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın izni gerekirken, maden sahası için anılan yasa metninde belirtilen uzaklık koşulunun öncelikle dikkate alınması gerektiği tartışılmazdır. Kaldı ki, zeytinliklerle kaplı maden arama sahalarında ve zeytinlik alanlarında 252 ve 775 metre uzaklıkta olan maden işletmesinde zeytinliklere zarar vermeden, toz ve duman çıkarmayacak şekilde faaliyette bulunulması hayatın doğal akışına aykırıdır.
3 KİLOMETRE SINIRI
?Bu durumda, zeytinliklerle kaplı sahalarda verildiği açık olan arama ruhsatları da zeytinlik sahalarına üç kilometreden daha az uzaklıkta, toz ve duman çıkardığı ya da çıkarma ihtimali bulunduğu şüphesiz olan ve 3573 sayılı yasanın 20. maddesince istisna tutulan işletmeler arasında sayılmayan işletme için düzenlenen ruhsatların iptali istemiyle açılan davayı reddeden İdare Mahkemesi´nin kararında hukuki isabet görülmemiştir.?
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Zeytin kazandı
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli