Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

ZEYTİN HASADI KAPIDA

ZEYTİN HASADI KAPIDA

Rekolte beyan dönemi 22 Eylül´de başlıyor

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2016-2017 işyılı ürün alım dönemi öncesi üreticilerin teslim edeceği zeytin miktarına yönelik beyanname kabullerine 22 Eylül Perşembe gününden itibaren başlanacağını açıkladı. Rekolte beyan dönemi, 24 Ekim Pazartesi gününe kadar devam edecek.
Başkan Asa, 2016-2017 ürün hasat döneminin yaklaştığını belirterek, Marmarabirlik ana sözleşmesi ve ortakların yükümlülükleri gereği 22 Eylül Perşembe gününden itibaren ortaklardan rekolte beyanı alınmaya başlanacağını bildirdi.
Bu yıl rekolte tahminlerinin geçtiğimiz yılın üzerinde olduğunu ifade eden Asa, bölgesel farklılıklardan dolayı henüz genel rekolte tahmini yapılamadığını kaydetti. 

Asa, önümüzdeki günlerde Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Marmarabirlik tarafından oluşturulan teknik ekibin, rekolte tespiti ile ilgili saha çalışmalarına başlayacağını açıkladı.
Bu süreçte rekolte beyanlarının fiyatlandırma politikası için büyük önem taşıdığını dile getiren Asa, "Ortaklarımızın verebilecekleri miktarı beyan ederek gerçekçi beyanda bulunmaları gerekmektedir. Yüksek rekolte beyanı verildiği taktirde kota uygulaması yeniden önümüze gelecektir. Kotayı koyacak olan da kaldıracak olan da ortaklarımızdır" dedi.
Başkan Asa, 2016-2017 ürün alım döneminde sofralık zeytinin yanı sıra yağlık zeytin de alacaklarını vurgulayarak, "Marmarabirlik olarak önümüzdeki kampanya döneminde sofralık ve yağlık dahil her kalibreden 50 bin tonlar seviyesinde ürün almayı hedeflemekteyiz. Kampanya kapsamında yağlık zeytin alımı da yapacağız. Kısacası Marmarabirlik zeytinyağında da söz sahibi olmayı hedeflemektedir" diye konuştu.
Marmarabirlik´in geçtiğimiz yıl 40 bin ton seviyesinde ürün aldığını ve toplam 187 milyon liralık ürün bedeli ödemesi yaptığını hatırlatan Asa, bu yıl yine piyasa koşullarını gözeterek üreticiyi mağdur etmeyeceklerini söyledi.
Başkan Asa, ortakların beyan edeceği rekolte miktarının, ortaklık giriş beyannamesindeki taahhüt miktarından fazla olamayacağına da işaret ederek, ?Ortaklarımız rekolte beyanı verirken olası bir kota uygulaması yapıldığında, ben ne kadar çok rekolte beyanı verirsem o kadar fazla kota çıkar mantığıyla hareket etmemelidir. Çünkü kota uygulamasında, her ortağın son 5 yıl teslim ettiği ürün miktarı baz alınmaktadır. Aynı zamanda bu dönemde rekolte beyanında bulunmayan ortaklardan da ana sözleşme gereği ürün alınmayacaktır.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: ZEYTİN HASADI KAPIDA
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli