Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Yukarı Yapıcı´da proje aşaması

Yukarı Yapıcı´da proje aşaması

Otantik turizmin temelleri atılıyor

İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan 10 kişilik bir grup, Erdek´e geldi. Erdek Belediyesi ile Mimar Sinan Üniversitesi arasında imzalanan protokol uyarınca, Yukarı Yapıcı kırsal mahallesinde röleve ve restorasyonu yapılacak biri çeşme olmak üzere 50 tescilli tarihi yapının plânlarının gerçekleştirilmesi amacıyla keşif çalışmalarında bulunuldu.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Ergönül ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Çiğdem Çelik Tekin´in başkanlığındaki grup, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı ile birlikte önce ilçenin sahil bandını gezerek, çalışmaları gördüler. Grup, daha sonra Yukarı Yapıcı Mahallesi´ne giderek, buradaki tescilli tarihi yapıları yerinde inceleyip, keşif çalışmalarında bulundular.
Protokol uyarınca üniversite, ilk aşamada eskiden kilise, daha sonra ise okul olarak kullanılan yapıyı restore edecek. Bu amaçla önce bu binanın röleve, restorasyon ve restütisyon projesi hazırlanıp, eylül veya ekim aylarında, Tarihi Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu´na sunulacak. Uygulama projelerinin kabulünün ardından, 2017 yılı içinde bu binanın restorasyon ve röleve çalışmalarına başlanacak.
PROF. DR ERGÖNÜL : 
Projeyle ilgili düşüncelerini açıklayan Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Ergönül, ilk aşamada eski kilise binasının restorasyonunun gerçekleştirileceğini vurgularken, bu proje kapsamında üniversitelerinin bazı bölümleriyle de ortak çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Geçtiğimiz aylarda, Yukarı Yapıcı´da, ?Güzel Sanatlar´ ve ?Tekstil´ bölümlerinin çalışmalar yaparak, bölgenin fotoğraflarını çektiklerini, bu bölümlerin, önümüzdeki günlerde de bu mahalleye geleceklerini açıklayan Ergönül, ?Bu projede ağırlıklı olarak öğrencilerimiz çalışacak. Yukarı Yapıcı´da hâlen tarihi tescili yapılan 50 bina bulunuyor. Ancak bundan çok daha fazla tarihi binalar var. Onların da tescilini yapabiliriz? dedi.
BAŞKAN SARI :
Belediye Başkanı Hüseyin Sarı da açıklamasında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı, dekan yardımcısı ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan ekibin, Yukarı Yapıcı Mahallesi´nde uygulanacak proje ile ilgili olarak son bir keşif yapmak amacıyla geldiklerine dikkat çekerek, şunları söyledi:
?Erdek turizmine yeni bir pencere açmak amacıyla otantik turizmi geliştirmek istiyoruz. Artık Erdek turizminin deniz-kum-güneş üçgeninden sıyrılmasını istiyoruz. Bunun için Yukarı Yapıcı gibi denizden uzak bir mahallemizi ?pilot´ seçtik. Burada, mahallenin dokusunu ve otantik özelliklerini bozmadan, doğa turizmini kurmak istiyoruz. Yani, bu mahallemize otantik yaşamı satın almak isteyen turistleri getirmeyi hedefliyoruz. Projemizin sağlıklı şekilde ilerlemesi için de, Bursa´da bulunan ?Yeşil Valiz´ derneği bize yol gösteriyor.?
ÇALIŞMA 19 HAZİRAN´DA BAŞLAYACAK
Üniversiteden gelen grup, incelemek üzere yanlarına, mahallenin evlerinin yapımında kullandıkları kerpiçlerden örnekler de alarak İstanbul´a döndüler.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi-Erdek Belediyesi işbirliği içindeki proje için çalışmalar ise 19 Haziran 2016 günü başlayacak. Üniversiteden gelecek 36 kişilik ekip, Yukarı Yapıcı Mahallesi´nde, projenin gerçekleştirme çalışmalarına geçecek. 12 gün süreyle bu mahallede çalışma yapacak ekip, Erdek Çuğra bölgesindeki Alevok´ta konaklayacak.

Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli