Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Yeşil kartlılara kötü haber

Yeşil kartlılara kötü haber

Yılbaşından itibaren ‘Yeşil Kart' sistemi kalkıyor. SGK, yeşil kartlıya gelir testi yapacak. Eline ayda 279 TL geçene sağlık hizmeti bedava 280 TL alana ücretli olacak.

Yılbaşından itibaren ‘Yeşil Kart' sistemi kalkıyor. SGK, yeşil kartlıya gelir testi yapacak. Eline ayda 279 TL geçene sağlık hizmeti bedava 280 TL alana ücretli olacak.
SGK, yeşil kartlıya gelir testi yapacak. Eline ayda 279 TL geçene sağlık hizmeti bedava, 280 TL alana ücretli olacak.
Yılbaşından itibaren ‘Yeşil Kart' sistemi kalkıyor. 1.5 ay sonra 9.5 milyon yeşil kart iptal edilecek. Yeni dönemde Genel Sağlık Sigortası (GSG) sistemine geçilirken, yeşil kartlılar da genel sağlık sigortası kapsamında olacak. Yeşil kart sahiplerinin durumunun ne olacağı, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yapacağı gelir testiyle belirlenecek.  Yaklaşık 9.5 milyon yeşil kart sahibi, harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, banka kredi kartı harcamalarından, kira ödemelerine, kira gelirlerinden elektrik, su, telefon kullanımlarına kadar bir çok ayrıntıyı içeren yöntemler ve veriler kullanılarak teste tabi tutulacak. Yeşil kart sahiplerinin SGK'ya ne kadar prim ödeyeceğine ilişkin hesaplama, yılbaşında yürürlüğe girecek yeni asgari ücret rakamlarına göre belirlenecek. Buna göre yaklaşık 9.5 milyon yeşil kartlının en az 5 milyonunun gelir testini geçemeyeceği ve prim ödemek zorunda kalacağı tahmin ediliyor.
Kademeli prim alınacak
Ortaya çıkan gelir rakamı, aylık asgari ücretin üçte birinden az ise bu kişilerin primlerini devlet ödeyecek. Mevcut duruma göre hesaplanırsa, halen asgari ücret 837 lira düzeyinde, bunun 3'te birinden az yani, 279 liradan az geliri olan vatandaşın primleri devlet tarafından ödenecek. 279 liradan fazla olan herkes devlete prim ödeyecek. Aylık geliri 279 ile 887 lira arasında olanlar, brüt asgari ücretin üçte birinin yüzde 12'sine karşılık gelen 34 lira Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecek. Şu anda 1.674 lira arasında geliri olanlar ise brüt asgari ücretin yüzde 12'sine karşılık gelen 100 lira tutarında prim ödeyecek. Brüt asgari ücretin iki katından fazla geliri olanlar ise brüt asgari ücretin iki katının yüzde 12'si yani 201 lira tutarında Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecek.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli