Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Yeşil Çomlu´da kavun festivali

Yeşil Çomlu´da kavun festivali

Bandırma´ya bağlı kırsal Yeşil Çomlu Mahallesi´nde düzenlenen ?3. Kavun Festivali? ilgi gördü.

Bandırma´ya bağlı kırsal Yeşil Çomlu Mahallesi´nde düzenlenen ?3. Kavun Festivali? ilgi gördü.
Bandırma Belediyesi´nin katkılarıyla gerçekleşip CHP Balıkesir Milletvekilleri Mehmet Tüm ve Namık Havutça, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza ve kalabalık bir topluluk katıldı.
Geleneksel duruma getirilmesi plânlanan festival, şehitlerimiz için okutulan Mevlid-i Şerif ile başladı. Ardından, mahalle meydanından ?Bayraktepe? bölgesine, kortej eşliğinde bayrak yürüyüşü gerçekleşti. Yürüyüşü, Ali Dülger´in resim ve yöreye ait otantik el sanatları sergilerinin açılışı izledi.
Festivalin açılış konuşmasını Yeşil Çomlu Mahallesi Muhtarı ve Yeşil Çomlu Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Can Toros yaptı. Toros, festivalin amacına doğru ilerlediğini vurgularken, ?Festivallerimiz sayesinde kavunumuzun pazarı arttı. Artık yalnız kendi kavunlarımızı değil, yöremizdeki diğer köylerin kavunlarını da pazarlıyoruz? dedi.
Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, kendilerinin de destek verdikleri Yeşil Çomlu Festivali´nin kli gelişmesinden mutluluk duyduklarını vurgularken, ?Bu mahallemizdeki ?Bayraktepe´ bölgesini yeniden düzenleyip arkasında bir orman oluşturmak istiyoruz? dedi. Eski köy, yeni kırsal mahallelere büyük önem verdiklerine, başta Yeşil Çomlu olmak üzere onların başta yol olmak üzere her çeşit ihtiyaçlarını karşılamak için çaba harcadıklarına dikkat çeken Mirza, terörü de lanetlerken, şunları söyledi:
?Uzun yıllardır terörle mücadele ediyoruz. Verdiğimiz şehitler yüreğimizi kanatıyor. Yeter artık! Bu terör, bu şiddet bitsin! 15 Temmuz darbe girişimini kınıyorum. Ancak, bu terör örgütüne destek veren kişileri, devletin içine kimlerin yerleştirdiğini de unutmamanızı istiyorum. Gerçek demokrasiyi kurmak, demokrasiyi yaşatmak istiyorsak, demokrat olmamız gerekir. Bunun yolu da, Atatürk ilke ve devrimlerine sımsıkı sarılmaktan geçer.?
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça da konuşmasında, terörü bir kez daha kınarken, Atatürk´ün çizdiği yolda ilerlemenin önemine işaret etti. FETÖ/PDY operasyonları gerçekleştirilirken, ?cadı avı? yapılmaması ve gerçek suçluların cezalandırılması gerektiğine dikkat çeken Havutça, ?Yoksa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nde açılacak davalar sonucunda ülkemiz, büyük tazminatlar ödemek zorunda kalabilir. Bu paralar da, milletimizin cebinden çıkar? dedi. Havutça, köyden kente göçün önlenmesi için tarım ve hayvancılığın sorunlarının mutlaka çözülmesi ve köylünün kullandığı mazot fiyatının 1,5 liraya düşürülmesi gerektiğine işaret etti.
Konuşmaların ardından, festivale destek veren firmalara plâketler verildi.
Daha sonra konuk ?gurme?ler tarafından seçilen en kaliteli kavunların yetiştiricileri plâketler, yarışmaya katılanlar ise katılım belgeleriyle ödüllendirildi.
Şehitler nedeniyle müzik gösterileri ve konserlerin iptal edildiği festivalde, zeytin ve zeytin zararlıları ile mücadeleyi işleyen bir zeytincilik paneli de düzenlendi.
FESTİVAL SATIŞLARI ARTIRDI
Festivalle ilgili olarak gazetecilere bilgi veren Yeşil Çomlu Mahallesi Muhtarı Can Toros, bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdikleri festivalin, kavun satışlarını artırmak amacıyla gerçekleştirildiğini vurgularken, şunları söyledi:
?55 yaşındayım. Kendimi bildim bileli, eskiden köy olan mahallemizde kavun yetiştiriliyor. 15 bin dönümlük ekili arazimizin yaklaşık 2500 dönümünü kavun oluşturuyor. Ağırlıklı olarak beyaz kavun üretimi yapıyoruz. Bu kavunumuz için kendimiz sulama yapmıyoruz. Kavunumuz, yağmurla, doğal yolla yetişiyor. Atalarımızdan kalma tohumlarla, 2500 dönümlük arazide, dönüm başına bir ton verim alıyoruz. Kavunumuz, organik bir ürün. Festivalimizin amacını, ?kavunumuzun pazarını artırmak´ şeklinde belirlemiştik. Bunu da gerçekleştirdik. Festivalimizin başlamasından üç yıl önce, günde 50 römork kavun satışı yapılan mahallemizde hâlen günde 100 römork satış gerçekleşiyor. Kavunlarımızı, ağırlıklı olarak İstanbul, Bursa, Yalova, Lüleburgaz, Kırklareli gibi yörelere pazarlıyoruz. Bu yılki kavun fiyatlarından da çok memnunuz. Kavunumuzun kilosu, 60 kuruş ile bir lira arasında satılıyor.?
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Yeşil Çomlu kavun festivali
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli