Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Yerli-yabancı 15 bin film afişi var

Yerli-yabancı 15 bin film afişi var

Erdek´te yaşayan Mehmet Pala: ?Sinema benim hayatım?

1946 yılında, Bursa´ya bağlı M. Kemalpaşa ilçesinde doğan, 55 yıldan bu yana yaşamını, eşinin memleketi Erdek´te sürdüren Mehmet Pala´nın, Türk ve dünya sinemasına ait 15 bin afiş koleksiyonu bulunuyor.
1957 yılından beri yapımcı, işletmeci ve sinema salonları kurucusu olarak hizmet veren Pala, ?Türk sinema tarihiyle ilgili olarak, ülkemizin çeşitli üniversiteleri ve kurumlarında paneller düzenlenmesini sağladım. Ülkemizde 400 sinema salonunun kurulmasına elimden geldiğince yardımcı oldum. 1933 yılından bu yana çekilen yerli-yabancı 15 bin filmden oluşan bir arşivim var? dedi.
Mesleğe, 1958 yılında ?sinema makinisti? olarak başladığını, yapım şirketiyle ve birçok ünlü yönetmenle tanışarak dostluğunu ilerlettiğini vurgulayan Pala, şunları söyledi: 

?O yıllarda sinemacılar, filmlerini genellikle İstanbul´a gelerek alırlardı. Ben de, Bursa´dan gelip film alıyordum. Salonuma aldığım filmleri, daha sonra diğer sinema salonlarına da vermeye başladım. O zamanlar, film verenlere ?porsantaj memuru´ diyorlardı. 1959 yılında aldığım kararla, Bursa´da bir film işletmesi açmaya karar verdim. Bazı filmciler, bana, filmlerimi çalıştırmam için verdiler. Bazılarını da, bedellerini ödeyerek alıyordum. O zamanlar çok az sinema salonu vardı. Bursa´nın ilçelerinde 4-5 sinema salonu bulunuyordu. Yeni sinema salonları oluşturmaya karar verdim. Nerede sinema için salon bulduysam, sinemaya dönüştürdüm. Bursa´ya 14 yazlık sinema salonu kazandırdım. Ardından bölge dışına da taşarak Balıkesir, Manisa, Çanakkale, İzmir, Muğla, Aydın, Eskişehir, Ankara, Samsun, Adana, Gaziantep, Kilis, Zonguldak ve Tekirdağ bölgelerinde hem sinema, hem de film işletmeleri kurmaya başladım. 1959 yılından, 1983 yılına dek il, ilçe ve beldelerde 250 sinema salonu kurulmasına katkı sağladım. 1960 yılından bugüne dek hem yapımcı, hem işletmeci olarak 2500 filmi Yeşilçam´a kazandırdım. 4 binin üzerinde yerli-yabancı sinema filmi işletmemden geçti. 1985 yılından sonra ekonomik sıkıntılar nedeniyle yapım işlerini tamamen bırakarak, sadece filmlerin işletmeciliğini sürdürdüm. Hâlen, film işletmesi ve danışman konumunda Yeşilçam´a hizmetim sürüyor.?
Pala, 1958 yılından bu yana, Türk Sineması´nın tanıtımına yönelik Antalya Altın Portakal, Balıkesir Sinema Günleri, Adana Altın Koza, Bursa Sinema Günleri ve Ankara Sinema Günleri´nin oluşumuna katkı sağladığını vurgularken, ?Sinema benim hayatım! Afişlerle Yeşilçam´ı yaşatmayı sürdüre-ceğim? dedi.

Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Yerli yabancı film afişi
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli