Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Yenilenebilir enerjiyi anlattılar

Yenilenebilir enerjiyi anlattılar

Balıkesir´deki rüzgar enerjisinin 2/3´sini Bandırma üreten Bandırma, bir rüzgar başkenti?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Uzmanı Hakan Şener Akata´nın moderatörlüğünde, Northell Satış Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Tolga Yavuz ile Güneş Enerjisi Derneği Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, festival kapsamında ?Temiz bir çevre için yenilenebilir enerji ve bölgemizdeki yenilenebilir enerji kaynakları? konulu panelde Bandırmalılar ile buluştu.
Moderatör Atakaya, bakanlığın yenilenebilir enerji sektörüne yaptığı yatırımlar hakkında bilgi vererek ?Bakanlığımız rüzgâr ve güneş enerji sektörünün yerli ekipmanlarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda hedeflerimiz var. Güneş enerjisi çok yeni bir sektör. Balıkesir rüzgâr enerjisi yönünden Çanakkale ile birlikte en iyi olduğumuz yerlerden bir tanesi. 386 megavatlık rüzgar enerji santraline sahip. Balıkesir ilindeki rüzgar enerjisinin 2/3´ünü üreten Bandırma bir rüzgâr başkenti.? dedi.
Telemcioğlu, Türkiye´nin sahip olduğu güneş enerji potansiyeli hakkında bilgi vererek, evlerin çatılarına konulan güneş panellerinin katkısına işaret etti. Telemcioğlu, ?Yalnız elektrik üretiminin anlamamamız lazım su ısıtmasını da düşünmemiz lazım. Güneş enerjisi en demokratik enerjidir. Dışa bağımlığı yok. Güneş enerjisi olarak çok verimli bir bölgedeyiz. Yeni bir sektör şu anda 23 firma Türkiye´de panel üretiyor. Hücresini dışarıdan alıyor ama bundan sonraki aşama teknolojiye sahip olmamız anlamına geliyor. Çatılarımız maalesef boş. Herkes kendi çatısında kullansa taşıma olmayacak ve yerel istihdam artacak. Paneli koyduğunuzda belediyeler imarda değişiklik isteniyor.
Panelde firmalarıyla ilgili bilgi veren Tolga Yavuz, ?Güneşte rüzgârda çok öneli yenilenebilir enerji kaynakları, Burada verime dikkat etmeliyiz. Biz yüzde yüz kendi teknolojimiz ile rüzgâr tribünü tasarlıyoruz. Yüzde yüz yerli bir firmayız. Bandırma´nın etrafındaki bütün tribünler yabancı. Bu ülkelerdeki rüzgâr endüstrisi nasıl doğdu? Önce bu konuyu açalım. Üreticilerle birlikte devletin rolü çok büyük.? dedi.
Panelde ayrıca, tütün rüzgâr türbinlerinin bir standardı olduğu ve bir tribün tesisinin kurulurken kuşların göç yolları üzerine kurulmadığı, kurulursa da göç dönemi çalıştırılmadığı belirtildi.
Haber :?Önder Balıkçı



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false