Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Yeni teşvikler açıklandı

Yeni teşvikler açıklandı

Geçen yıl yürürlüğe giren Yeni Teşvik Sisteminin ilk yıl uygulama sonuçları yayınlandı. Açıklanan rapora göre Balıkesir ve Çanakkale illerinde öngörülen toplam 1 Milyar 629 Milyon liralık yatırım için firmalara yatırım teşvik belgesi verildi.

Geçen yıl yürürlüğe giren Yeni Teşvik Sisteminin ilk yıl uygulama sonuçları yayınlandı. 
Açıklanan rapora göre Balıkesir ve Çanakkale illerinde öngörülen toplam 1 Milyar 629 Milyon liralık yatırım için firmalara yatırım teşvik belgesi verildi.
Ekonomi Bakanlığı`nın hazırladığı ve 19 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Teşvik Sistemi`nin ilk yıl uygulama sonuçları hazırlanan raporla kamuoyuna duyuruldu. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)`nın kamuoyuna aktardığı raporun Balıkesir ve Çanakkale ile ilgili sonuçları önceki sisteme göre farklılıklar gösteriyor. Hazırlanan Rapora göre Haziran 2012 ve Haziran 2013 dönemleri arasında Balıkesir ve Çanakkale İllerini kapsayan Güney Marmara Bölgesi`ne toplam 1 Milyar 629 Milyon liralık yatırım hayata geçirmesi öngörülüyor. Bu yatırım için Ekonomi Bakanlığından toplam 104 yeni Yatırım Teşvik Belgesi alındı.
1 yıl içinde alınan teşvik belgeleri sonucunda ortaya çıkacak yatırımlarla bölgede toplam 2.467 yeni istihdamın olması öngörülüyor. Çanakkale`nin 2., Balıkesir`in ise 3. Bölge`de yer aldığı Yatırım Teşvik Sistemi`nde bir yıllık dönem içinde Çanakkale`de 26 belge düzenlenirken Balıkesir için 78 belge düzenlendi. 
Balıkesir`de 1 yıllık alınan Yatırım Teşvik Belgeleriyle öngörülen sabit yatırım 1 Milyar 195 Milyon lira iken istihdam rakamı ise 2.033 kişi olarak tespit edildi. Balıkesir`in belge adedi bazında yapılan sektörel sıralamasında ilk üç sırada gıda ve içecek, makine imalat ve enerji yatırımları yer alırken, sabit yatırım tutarı açısında kimya, enerji ve çimento sektörleri ilk üç sırayı paylaşıyor. Yatırımların istihdam rakamlarına göre yapılan sektörel sıralamasında ise gıda ve içecek, istihraç ve işleme ile makine imalat yatırımları ilk üç sırada yer aldı.
Yatırımlar GMKA`nın takibinde
Balıkesir ve Çanakkale illerinde de yatırım teşvikleri GMKA tarafından izleniyor.
Ekonomi Bakanlığı`nın 2012 Haziran ayında yürürlüğe giren Yeni Yatırım Teşvik Sisteminde önemli bir yapısal değişiklik de yapıldı. Daha önce Bakanlığın bünyesindeki Yatırım Teşvik Belgesi alan yatırımların izlenmesi ve ekspertiz işlemleri Kalkınma Ajansları Yatırım Destek Ofisleri tarafından yürütülüyor. Yapılan bu yeni düzenleme ile GMKA Yatırım Teşvik Sistemi`nin Balıkesir ve Çanakkale`de uygulayıcısı konumunda. GMKA`nin Balıkesir ve Çanakkale`de bulunan Yatırım Destek Ofisleri, öncelikle yatırımcıları Yatırım Teşvik Sistemi hakkında bilgilendiriyor, Teşvik Belgesi almış yatırımların ara izlemelerini, tamamlama ve ekspertiz işlemlerini yapıyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false