Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Yeni ekmeğin içinde neler olacak?

Yeni ekmeğin içinde neler olacak?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İsraf Etme, İnsaf Et Kampanyasının açılışına katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, `İsraf Etme, İnsaf Et Kampanyası"nın açılışına katıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bundan sonra ekmeğin içerisinde maya, un, su, bir de az miktarda tuz bulunacağını belirterek, "Başka hiçbir şey bulunmayacak. Başka hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz" dedi.
Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası kapsamında Ankara`da Keçiören Belediyesince düzenlenen "İsraf Etme, İnsaf Et Kampanyası"nın açılışına katılan Eker, etkinliğin gerçekleştirildiği Yunus Emre Kültür Merkezi`ne gelişinde öğrenciler tarafından "israf etme, insaf et" sloganlarıyla karşılandı.
Eker, buradaki konuşmasında, kampanya kapsamında Ankara`daki ilk etkinliği Keçiören Belediyesi`nin düzenlediğini ifade ederek, bu nedenle ilçe yönetimini ve sakinlerini kutladı.
İnsanların temel besin maddesi olarak mısır, pirinç ve buğdayı kullandığını belirten Eker, bunların arasında en kıymetli besin maddesinin buğday olduğunu söyledi. Eker, "Bu nimete yeteri kadar sahip çıkıyor muyuz? Dinimizde, kültürümüzde israf yasaklandığı halde neden Keçiören`de her gün 1,5 ton ekmek çöpe atılıyor? Yılda 2 milyar ekmek çöpe atılıyor. Kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz. Kendimize zarar veriyoruz" diye konuştu.
Bayat ekmekli yemek tarifleri
Ekmek israfı konusunda kampanyayla bilinç oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Eker, ekmek israfının yıllık 1,5 milyar lirayı bulduğunu belirtti. Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, buğday unu ihracatından yılda 1,5 milyar liranın altında para kazanıyor. Yani bir yılda israf ettiğimiz ekmeğin maliyetinden daha az. Varın gerisini siz hesap edin. Bu parayla 18 havaalanı, 500 okul yapılabiliyor. Bu ekmeği çöpe atmazsak 500 kilometre duble yol yapabiliriz. Türkiye`yi daha iyi kalkındırırız."
İsrafın önlenmesi için ihtiyaç kadar ekmek alınmasını, sofraya da yenilebilecek kadarının getirilmesini öneren Eker, bayat ekmeklerin çöpe atılmamasını, değerlendirilmesini istedi. Türkiye Aşçılar Federasyonu ile bayat ekmekten yapılan yemeklerin tariflerini bir kitapta topladıklarını bildiren Eker, ayrıca "wwww.ekmekisrafetme.com" internet sitesinde de vatandaşların bayat ekmekli yemek tariflerini paylaştıklarını kaydetti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Ekmek nimettir, sağlıktır, en kıymetli besin maddesi buğday ekmeğidir" dedi.
Sağlık için kepeği arttırıp tuzu azalttık
Ekmeğin daha sağlıklı olması için birtakım tedbirler aldıklarını hatırlatan Eker, ekmeğin içerisindeki asgari kepek miktarını artırdıklarını, tuz miktarını ise azalttıklarını söyledi. Eker, "Bu da yetmedi bundan sonra ekmeğin içerisinde maya, un, su, bir de az miktarda tuz bulunacak. Başka hiçbir şey bulunmayacak. Başka hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.
Tam buğday ekmeği tüketimini artırmayı hedeflediklerini dile getiren Eker, ekmek satış yerlerine tam buğday ekmeği bulundurma zorunluluğu getirdiklerini anımsattı. Eker, "Bu düzenlemelere uyulup uyulmadığını hepimiz takip edeceğiz. Bunlar, bütün toplumun, hepimizin sağlığı için gerekli" dedi.
Dünyada bir milyar insanın aç olduğunu, 10 milyon insanın da açlıktan öldüğünü anlatan Eker, "Böyle bir dünya varken bizim milyarlarca liralık ekmeği çöpe atmaya hakkımız var mı?" diye sordu.
Eker, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası`na destek verenlere teşekkür ederek, konunun 2013 yılı boyunca gündemde olacağını söyledi.
Yalçın Eskiyapan İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Ilgın Yılmaz`da, fahri çevre müfettişi olduğunu belirterek, "Artık annem bayat ekmeklerden yemekler yapıyor. Kendi cüzdanınızı düşünmüyorsanız, bizi düşünün. Lütfen geleceğimizi düşünün; ekmeği israf etmeyin, insaf edin" diye konuştu.
Eker, açılış töreninin ardından bayat ekmeklerle hazırlanan ikramlardan tattı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli