Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Yazoğlu, Erdek´ten bombaladı

Yazoğlu, Erdek´ten bombaladı

?Yunanistan, yağlı güreşimize gözünü dikti?

Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı, işadamı Alper Yazoğlu, ?Yağlı güreşler, Güreş Federasyonu´ndan ayrılıp ayrı ve özerk bir federasyon durumuna dönüştürülmelidir? dedi. Tatilini geçirmek için İstanbul´dan, Erdek´e gelen Yazoğlu, 2001 yılında kurdukları derneklerinin, Kırkpınar´ın daha sağlıklı bir yapı ve organizasyona kavuşması için çaba harcadığına dikkati çekerken, şu değerlendirmede bulundu:
?1991-1992-1993 yıllarında, üst üste üç yıl, Kırkpınar´da ağa oldum. Edirne Belediyesi, heykelimi dikti. Böylece, yaşarken heykeli dikilen ilk Kırkpınar ağası oldum. Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği´nin başkanlığını da üç dönemdir yürütüyorum. 654 yıldır süren Kırkpınar yağlı güreşleri, son dönemlerde izleyenlere zevk vermiyor. Çünkü, başpehlivanlık güreşlerinde 40 dakikalık bir itiş-kakışın ardından, puanlama güreşine geçiliyor. Güreş severler, bir oyun bile görmüyor. Puanlama güreşi, Kırkpınar´ın ruhuna, geleneğine, örfüne aykırıdır. Kırkpınar, dualı, hayırlı, güzel işlere vesile olan dünyanın en eski spor organizasyonudur. Puanlama güreşinin, Kırkpınar´da yeri yoktur.?
Güreş Federasyonu´nun, çatısı altında bulunmasına karşın yağlı güreşi ?üvey evlat?, sırtında bir kambur olarak gördüğünü öne süren Alper Yazoğlu, şunları söyledi:
?Federasyonda bulunanların yağlı güreş umurlarında bile değil. Onlar, yağlı güreşten 3-5 yolluk kapabilmenin peşindeler. Kırkpınar bile onların ilgi alanlarına girmiyor. Oysa ülkemizdeki spor federasyonları içinde Güreş Federasyonu en büyük bütçeye sahip ama yağlı güreşe en küçük destekleri yok. Kırkpınar, çok daha düzenli bir organizasyonla dünyaya açılabilir. Bu federasyon, Kırkpınar´da ?Altın Kemer´ alan güreşçilere bile saygı duymuyor. Dünyanın en eski spor organizasyonu, yağlı güreşlerin olimpiyatı olan Kırkpınar, töreden ve geleneklerinden uzaklaştırıldı. Bu güreşlere her güreşçi değil, seçme güreşçiler çağrılmalı. Ama Kırkpınar´a önüne gelen güreşçi katılıyor. Güreş Federasyonu´nun başında ne yazık ki, yağlı güreş yaparken hiçbir ciddi başarıları olmayan kişiler bulunuyor. Federasyonun, ülke düzeyindeki 27 güreş eğitim merkezinden çoğunun kapısı kapalı.?
YUNANİSTAN, YAĞLI GÜREŞİMİZE GÖZ DİKTİ
Yunanistan´ın, ülkemizdeki güreş geleneğini öğrenerek, bu güreşi kendine mal etmek için gizli ve sinsi bir çalışma yürüttüğünü öne süren Yazoğlu, şöyle konuştu:
?Kısa bir süre önce, Kepez´de yapılan yağlı güreşte ağalığı, Yunanlı bir kişi aldı. Onlar, Türkiye´nin yağlı güreş geleneğini, davul-zurnasıyla öğrenip kendilerine mal etmek için çaba harcıyorlar. Bizde ise yağlı güreşlerin gelişmesi için ciddi anlamda hiçbir iş yapılmıyor.?
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Yazoğlu Erdek bombaladı
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı