Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Yağcıbedir´in Başkentinde Festival Coşkusu Başladı

Yağcıbedir´in Başkentinde Festival Coşkusu Başladı

Sındırgı ilçesinde Uluslararası düzenlenen Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri bu yıl da dolu dolu geçiyor.

Sındırgı ilçesinde Uluslararası düzenlenen Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri bu yıl da dolu dolu geçiyor.
Cumhuriyet Meydanında geniş çapta bir katılım ile gerçekleşen açılış töreni ile etkinlikler başladı.
Kültür ve Sanatın doğal şehir Sındırgı da buluştuğu 20. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat günleri geniş bir katılım ile başladı. Protokol konuşmalarının ardından stantların açılış kurdelesi kesildi. Düğün keşkeği protokol üyeleri ve katılımcılar tarafından dövüldü. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından yöresel kültürlere kadar birçok unsurun sergilendiği stantlar 31 Ağustos 3 Eylül tarihleri arasında açık kalacak. Gün boyu devam edecek yerli ve yabancı konukların gösterileri ile süslenecek festival de yerel sanatçılar da sahne alacak.
Açılış törenine İlçe Kaymakamı Samet Öztürk, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Bulgaristan Kırcaali Belediye başkan yardımcısı Mumin Ali, protokol üyeleri , yerli ve yabancı konuklar ve vatandaşlar katıldı.
31 Ağustos 3 Eylül 2018 tarihlerinde 20.si gerçekleşecek Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri birçok farklı etkinliği içerisinde barındıracak.
Türkiye´de Bir İlk Gerçekleşti, Sındırgı Remzi Çakar Güreş Evi Açıldı Dünya´da ve Kırkpınar´ da nam salmış Şerif Pehlivan, Mehmet Ali Yağcı gibi değerlere sahip Sındırgı ilçesinde Türkiye´de bir olarak Güreş Evi oluşturuldu.
Ata sporu güreşe ve güreşçilere oldukça önem veren, ilçenin kültürel değerlerini yaşatmaya çalışan Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş ilçedeki güreş tarihini gelecek nesillere aktarmak adına güreş evi oluşturulmasını sağladı. Sındırgı Belediyesi personelince oluşturulan araştırma ekibi ile 80´li yıllara kadar güreşlerde önemli bir isim sahibi olan ilçedeki güreş kültürü detaylı bir şekilde incelenmeye başlandı. Özellikle 1946-1949yılları arasında 2 kez Kırkpınar başpehlivanı olan Şerif Pehlivan, Sındırgı´nın ismini güreşlerde en iyi şekilde duyuran Mehmet Ali Yağcı, Gacaroğlu gibi isimlerin ve güreş yapan eski pehlivanların hayatı, güreşe olan tutkusu yakın akrabalarının dilinden belgesel olarak kaydedildi. Tarihi güreş malzemeleri, kıspetler, gazete haberleri, güreşlere dair fotoğraflar ve hikayeleri toplanarak güreş evinde sergilendi.
Şerif Paşa Meydanında bulunan eski bilgi evi güreş müzesi olarak revize edildi. Önemli ölçüde çalışmaları tamamlanan Sındırgı Belediyesi Remzi Çakar Güreş Müzesi Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, İlçe Kaymakamı Samet Öztürk, Kırcaali Belediye başkan yardımcısı Mumin Ali, Kırkpınar başpehlivanlarından Ali Gürbüz, protokol üyeleri, pehlivanlar ve vatandaşların katılımı ile açılış kurdelası kesildi.
Güreş Evi açılışı sonrası Güreş severler Kocakonak Güreş sahasında gerçekleşecek Yağlı Pehlivan Güreşlerinde buluştu. İlk gün akşamı Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilecek Dursunbey Barana Gecesi ile son bulacak.
İkinci günde yerli ve yabancı konukların gösterilerinin yer alacağı sanat günlerinin akşamı ise yerel sanatçı Ömer Çandır ve Fatoş Kadıoğlu birbirinden güzel türküleri ile renklenecek. Festivalin ikinci gününde aynı zamanda Işıklar deve oyunları, düğün güreşi gösterileri ve yöresel gelin alma töreni ile yöre kültürü görücüye çıkacak. En hızlı Yağcıbedir halısı dokuma ve en güzel yağcıbedir halı yarışmaları da ikinci günü süsleyecek.
Üçüncü gün etkinlikleri ise 10.30´da Kocakonak panayır alanında gerçekleştirilecek yöresel cirit müsabakaları ile başlayacak. Gördes, Demirci ilçelerinin katılımı ile Kuva-yi Milliye kahramanları İbrahim Ethem Akıncı ve Makbule Efe de kabri başında anılacak. Yerel sanatçılar Mustafa Ertek, Mustafa Ayan ve Suna Seda konseri de festivalin üçüncü gecesinde coşkulu anlar yaşatacak.
Adrenalin Sporları, Bisiklet Turu, Atlı Cirit Gösterileri, Güreş vb. aktivitelerle süslenecek 20. Uluslararası Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günlerinin son gününde ise ilçenin düşman işgalinden kurtuluşu çeşitli etkinlikler ile kutlanacak. Kortej yürüyüşü, yerli ? yabancı grupların gösterileri sonrası Yusuf Güney konseri ile sanat günleri son bulacak.
Festival 6 ülke ve 9 şehirden farklı grupların katılımı ile renkli bir hale büründü. Geçen yıl 30.000 e yakın ziyaretçiyi ağırlayan festivale bu yıl 50.000 katılımcının gelmesi hedefleniyor. Kültür ve sanatın buluştuğu festivalde bu yıl yöreselliğe daha çok önem veriliyor. Yöresel organizasyonların yanında unutulmaya yüz tutmuş el sanatları da görücüye çıkıyor. Festivalin ilk gününde etkinliklere yaklaşık 7000 kişi katıldı.
İlçenin tanıtımına büyük önem ve turizm alanında ilçenin önemli ölçüde gelişmesini sağlayan Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş "Doğal şehir Sındırgı´da vatandaşlarımız ve dışarıdan gelen ziyaretçilerimiz için dolu dolu bir etkinlik planladık. Sanatsal ve sporsal faaliyetleri ön planda tuttuğumuz 20. Uluslararası Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günlerinde unutamayacağınız anlarınız olacak. Sındırgı´ya geldiğinizde sizleri sıcak ve samimi insanları karşılayacak. Termalin ve doğanın keyfini de çıkarma fırsatı bulabileceksiniz. Balıkesir´in iki atlı cirit spor kulübüne sahip ilçemizde ata sporumuz ciritleri seyredecek, Kırkpınarda nam salmış birbirinden değerli başpehlivanların katılımı ile gerçekleştirilecek Yağlı Pehlivan Güreşleri ile ata sporumuzu ilçemizde yaşatacağız. Yerli ve yabancı konuklarımızın ve ilçemizdeki değerlerin birbirinden güzel sunumları festivalimize renk katacak. Yerel sanatçılarımız festival gecelerine renk katacak. Sanat Günlerimiz Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyemizin ana sponsorluğunda ve çeşitli firmaların sponsorluk desteği ile gerçekleşecek. Başta Büyükşehir Belediye Başkanım Zekai Kafaoğlu olmak üzere katkı sağlayan tüm sponsorlarımıza sonsuz teşekkürler ediyorum. Sesimizin ulaştığı tüm dostlarımızı Doğal Şehrin, efsane festivaline bekliyoruz." dedi.
Festivalle birlikte Kocakonak Panayırı da devam edecek. Panayır alanında da çeşitli aktivitelere yer verilecek. Festival süresinde Balıkesir merkez ve çeşitli bölgelerden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz ulaşım sağlanacak.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli