Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Yağcıbedir Sındırgı’yı uçurdu

Yağcıbedir Sındırgı’yı uçurdu

Bu yıl 22. gerçekleşen Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından, yöresel oyunlara, gastronomi yarışmaları, ata sporu ciritten Türkiye’de nam salmış isimlerin konserlerine kadar dolu

Bu yıl 22. gerçekleşen Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından, yöresel oyunlara, gastronomi yarışmaları, ata sporu ciritten Türkiye’de nam salmış isimlerin konserlerine kadar dolu dolu etkinliklerle süslendi. 
Şenliğe adını veren 3000 yıllık kültür, ilmek ilmek duyguların, hasretlerin işlendiği, her bir motifi ayrı bir anlam içeren Yağcıbedir halıları Dünya’ya tanıtıldı. En güzel Yağcıbedir halıları da bu festivalde seçildi. Unutulmaya yüz tutmuş sanatlar ve yöresel ürünlerin sergilendiği stantlar ziyaretçilerin dikkatini çekti. Festivale katılan yerli ve yabancı halk oyunları gösterileri ise Cumhuriyet Meydanında kültür şölenine dönüştü. Yöre halkı tarafından canlandırılan yöresel düğün, halk oyunları ve çeşitli etkinliklerle Sındırgı’nın yöre kültürü uluslararası anlamda tanıtıldı. 
Usta kalemler Sındırgı'nın dünü ve bugününü konuştu. Yeniasır Gazetesi Köşe Yazarı Sezer Altan, Manşet Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Hasan Çömlekçi, Egeli Gazete Yayın Koordinatörü Hürol Dağdelen'in katılımı ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi. Aleyna Demir, Argin Kubin, İlhan Öztürk ve Evrim Ölçer ‘in masal atölyesi de şenlik kapsamında ilgi gördü. 
Yağcıbedir Halıları ve Türk El Sanatları sergilerinin açılışı ile başlayan Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği’nin ilk gününde gün boyu süren yerli ve yabancı grupların gösterilerinin yanı sıra “Masal Atölyesi” etkinlikleri de geçmiş ve gelecek ile bağlantı kurdu. Ekin Uzunlar konseri ile şenliğin ilk günü tarih, kültür ve eğlence dolu geçti. 
2. Gün teması Sındırgı Gecesi ile yöresel oyunların, hikâyelerin ve Sındırgılı sanatçıların buluşma günü oldu. Kınıklı İsmail, Sındırgılı Bekir, Ramazan Çetin, İbrahim Topçu ve Şengül Bulut Arsever konserleri güne değer kattı. 
3 Eylül Sındırgı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 100.yılı münasebetiyle üçüncü gün teması Kurtuluş Günü olarak gerçekleşti. Kuva-yi Milliye kahramanları, Makbule Efe, İbrahim Ethem Akıncı da unutulmadı. Eğridere mahallesinde bulunan kabri başında gerçekleşen anma törenine Gördes, Demirci, Selendi ilçelerinden de çok sayıda vatandaş katıldı. Kurtuluş günü kutlamaları yerli, yabancı ve yerel halkın da birlik içinde buluştuğu Sındırgı Şehitler Alayı korteji ile başladı. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilecek resmi kutlama programı sonrasında İplikten Sergiye Yağcıbedir halısının üretim aşaması meydanda sergilendi. En güzel Yağcıbedir halısı seçildi, en hızlı halı dokuma yarışmasında ustalar kıyası mücadele etti. 
Yağcıbedir halısının motiflerinden, yörüklerin yöresel kıyafetlerinden esinlenilerek günümüz modasına uyarlanan Çoban Stilist Mustafa Şahin’in tasarımları, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’ın girişimleri ile Akpınar Yaşam Merkezine üye 25 kadının maharetli ellerinde şekillendi. Sıfır atık olarak nitelendirilecek kumaşlar, en pahalı kumaşlarla bir araya geldi, Yağcıbedir motifleri ile kadınların maharetli ellerinde muhteşem kıyafetlere dönüştü. Örnek olabilecek bir proje ile yöresel tasarımlar günümüz modasına uyarlanarak, düğün, nişan, kına gibi özel gecelerde, sanatçılar için sahnede kullanabileceği özel kıyafetler ortaya çıkarıldı. 
Gizem Özdilli, Ece Gürsel ve Simge Tertemiz gibi ünlü mankenlerin katıldığı defile Cumhuriyet Meydanına kurulan poyumda gerçekleştirildi. Yağcı Bedir Halıları üzerinde 11 ayda tamamlanan yaklaşık 60 parçadan oluşan 30 kıyafet sergilendi. Defile’nin müzikleri ise Tarz-ı Vefa Kervanı tarafından yapıldı. 
Sevilen sanatçılar İsmail Özkan ve Tuğçe Kandemir’in sahne aldığı Kurtuluş Günü Özel konserinde ise binlerce katılımcı eğlence dolu vakit geçirdi. 
“Doğal Şehir“ ünvanı ile son yılların gözde turizm merkezlerinden bir haline gelen Sındırgı ilçesinde belediyenin destekleri ile yöresel yemeklerin yaygınlaşması adına üç ayrı kategoride yarışma düzenlendi. 
Ünlü şeflerin, gurme ve yazarların jüri üyeliğini üstlendiği yarışmanın yanı sıra ünlü şefler Haldun Tüzel, Uğur Gömeç tarafından yöresel lezzetler atölyesinde Sındırgı ürünleri kullanılarak gastroşov gerçekleştirildi.   
Yöresel hamur ileri, tatlı ve ana yemek olmak üzere üç ayrı kategoride düzenlenen yarışmaya 50’ye yakın yarışmacı katıldı.  
Spordan yöreselliğe birçok dalda farklı etkinliklere ev sahipliği yapan Şenliğin son günü Türkiye Geneli Yarışmacıların katıldığı “Sındırgı Bisiklet Maratonu”  ile başlayıp ilçede bulunan Atlı Cirit Spor Kulüpleri işbirliği ile ata sporu “Yöresel Cirit Müsabakaları” ile son buldu. 
Geceye ise yöre halkının severek dinlediği Ömer Çandır ve Ankaralı Ayşe olarak tanınan Ayşe Dinçer konseri damga vurdu. 
Kırkpınar başpehlivanları ve ülke genelinde yüzlerce güreşçinin kol bağlayacağı Yağcıbedir Yağlı Güreşleri de 19 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirilecek. 
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Yağcıbedir Sındırgı’ uçurdu
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı