Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Yabancılar Balıkesirdeki gayrimenkullere yoğun ilgi gösteriyor

Yabancılar Balıkesirdeki gayrimenkullere yoğun ilgi gösteriyor

Yabancıların en çok toprak satın aldığı ilk 10 il arasında Balıkesirin yer aldığı öğrenildi.

Yabancıların en çok toprak satın aldığı ilk 10 il arasında Balıkesir`in yer aldığı öğrenildi.
Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunda yapılan değişiklik ile mütekabiliyet şartının kaldırılması, ülke genelinde bir yabancı gerçek kişinin edinebileceği toplam taşınmaz yüzölçümünün 2,5 hektardan 30 hektara çıkarılması ve Bakanlar Kuruluna bu miktarı iki katına çıkarma yetkisinin verilmesi üzerine CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova`nın yabancılara ne kadar toprak satıldığı hususunda verdiği soru önergesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar cevapladı. 
Bayraktar verdiği cevapta, Balıkesir`in yabancıların en çok taşınmaz edindiği ilk on il arasında olduğu, yabancı gerçek kişilerin Balıkesir`de 2002 yılından bugüne kadar 367 ana taşınmaz ile 537 kat mülkiyeti edindiğini açıkladı.
Bayraktar`dan gelen cevabı yorumlayan CHP Milletvekili Akova, "1923-2002 yılları arasında yabancı uyruklu gerçek kişiler 127 ana taşınmaz, 133 kat mülkiyeti edinmiş olup yabancı tüzel kişiler ise taşınmaz edinmemiştir. AKP`nin iktidara geldiği 2002 yılından sonra ise yabancılara satışlar adeta patlamıştır. Yabancı gerçek kişiler 2002`den bugüne kadar 22 bin 136 ana taşınmaz, 75 bin 632 kat mülkiyeti, yabancı tüzel kişiler de toplam 549 adet taşınmaz edinmiştir." Dedi.
Bayraktar`ın verdiği bilgiye göre, taşınmaz sayısına göre yabancı gerçek kişilerin en çok taşınmaz edindiği ilk 10 il, Antalya, Muğla, Aydın, İstanbul, Bursa, İzmir, Mersin, Ankara, Hatay ve Balıkesir; taşınmaz alanlarına göre ise ilk 10 il, Muğla, Antalya, Aydın, İzmir, Hatay, İstanbul, Adana, Bursa, Konya ve Ankara olduğu kaydedildi.
Türkiye`de en çok taşınmaz edinen ilk 10 ülke ise taşınmaz sayısına göre İngiltere, Almanya, Yunanistan, Rusya Federasyonu, İrlanda, Hollanda, Danimarka, Norveç, Belçika ve Avusturya`dır. Taşınmaz alanlarına göre dağılım ise şöyle; Almanya, İngiltere, Avusturya, Yunanistan, Hollanda, KKTC, Danimarka, Fransa, İrlanda ve Rusya Federasyonu olurken, yabancı tüzel kişilerin en çok taşınmaz edindiği iller Trabzon, İzmir, İstanbul, Diyarbakır, Antalya ve Samsun şeklinde sıralandı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli