Bugün, 30 Nisan 2024 Salı

Vergi affında flaş gelişme

Vergi affında flaş gelişme

Maliye Bakanı Mehmet Şimşekin vergi cezalarının silinmemesi gerektiği yönündeki itirazlarının ardından, vergi cezalarının silinmesiyle ilgili madde düzenlemeden çıkarıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`in vergi cezalarının silinmemesi gerektiği yönündeki itirazlarının ardından, vergi cezalarının silinmesiyle ilgili madde düzenlemeden çıkarıldı. Yeni düzenlemeye göre, vergi cezaları ana para borcuyla birlikte mükelleflerden tahsil edilecek.
Şimşek: Tahsilata ihtiyacımız var”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Burada gündeme getirilen düzenlemelerin çoğuna, bir tasarı olarak gelse, bizim uygun görüş vermeme ihtimalimiz yüksektir. Ama teklif olarak geldiğinde takdiri size bırakacağız. Bize kalırsa bu düzenleme hiçbir şekilde af niteliğinde unsurları içermemeli, en ideali bu. Ama madem gündeme geldi bir an önce çıkmasını istiyorum. Niye? Çünkü bizim tahsilata ihtiyacımız var. Bunun bir an önce yasalaşması bu ülkenin faydasınadır" dedi.
Bu yapılandırmaların cumhuriyetin ilk dönemlerinden itibaren dönem dönem yapıldığını belirten Şimşek, "Genel olarak bizim siyaset kültürümüzde bu uygulamalar var. Keşke bir yolunu bulabilsek de zora giren ve ödeme kabiliyeti azalan şirketlere, spesifik bir yapılandırmayı yapabilsek ve genel, herkesin uyumunu da bozan bu adaletsizlik algısını artıran düzenlemeler yoluna gitmesek" dedi.
Şimşek, Türkiye`de kurumlar vergisinin yüksek olmadığını belirterek, "Bizim dönemimizde bir şirket 100 lira kar ediyorsa eskiden 65 lira vergi alınıyordu, şimdi 34 lira alınıyor" dedi.
Bu düzenlemenin ekonomik gidişatla ilişkisinin gündeme getirildiğini belirten Şimşek, "2011`de ekonomi % 9 büyüdü ama o dönemde Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı düzenlemelerinden bir tanesi yapıldı. Bu sene yapılıyor. `Her şey güllük gülistanlıktır diyemem ama çok da vahim bir resim yok. Bu ekonomi büyüyor, ihracatta bir miktar artış var" diye konuştu.
Bakan Şimşek, vatandaşın vergisini ödediğini ifade ederek, 2013`te vatandaşların 325 milyar liranın üzerinde vergi ödediğini, bu seneki öngörülerinin ise 348 milyar liranın üzerinde olduğunu bildirdi.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı