Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Vergi kaydı olup Bağ-Kur kaydı bulunmayan esnafa emeklilik

Vergi kaydı olup Bağ-Kur kaydı bulunmayan esnafa emeklilik

2000 yılından önce vergi, oda ve sicil kaydı bulunduğu halde Bağ-Kur kaydı yapılmayan esnafın mağduriyeti önlenerek, emekli olmaları sağlanacak.

Normalde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından otomatik yapılması gereken kayıtları, arka arkaya çıkan yasalar, esnafın zamanında kullanmadığı hakları tek tek ellerinden almıştı. Bu nedenle yüz binlerce esnaf, sigorta girişini 2000´den, hatta 2008´den sonra yaptırmak zorunda kalmış, bu durum da emeklilik yaşını ileri atmıştı. Buna göre, 50 yaşında emekli olacak bir Bağ-Kur´lu, hâlen 50-60 yaşında emekliliği hak edebiliyor.?
YENİ DÜZENLEME GELİYOR
Bu gelişmelere paralel şekilde esnaf, hakkını aramak için mahkemelere hücum ediyor. Ancak dava süreci çok uzun. Ayrıca, dava açmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumu´na(SGK) başvuru koşulunun getirilmesi de süreci uzatıyor. Şimdi, bu uygulama nedeniyle mağdur olan esnafı rahatlatacak bir düzenleme gündeme geldi. Bağ-Kur´a kayıt yaptırmamış, ancak vergi mükellefi olan esnaf ve sanatkarların emeklilik hakkını kazanabilmeleri için 4 Ekim 2000´den önceki vergi kayıt tarihlerinin, vergiden muaf olan esnaf ve sanatkarların ise sicil kayıt tarihlerinin esas alınmasını sağlayacak yeni düzenleme yapılacak.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false