Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Vatandaşların kredi borçları 245 milyar lirayı geçti

Vatandaşların kredi borçları 245 milyar lirayı geçti

CHP Balıkesir Milletvekili Gümüş, Hazine Müsteşarlığı, BDDK ve SPK bütçesinin görüşüldüğü komisyonda görüşlerini anlatmaya devam etti.

CHP Balıkesir Milletvekili Gümüş, Hazine Müsteşarlığı, BDDK ve SPK bütçesinin görüşüldüğü komisyonda görüşlerini anlatmaya devam etti.
CHP Milletvekili H. Ahmet Gümüş, "2002`de ekonomik krizin ardından getirilen mali tedbirlerin hemen sonrasında iktidar sürecine başlayan AKP, geçen on yılda bir taahhüt balonu yaratmıştır. Burada daha önce de dile getirdiğimiz gibi, vatandaşımız henüz üretilmemiş değerleri tüketmeye ve geleceğe borçlanarak yaşamaya itildi. Bakınız bugün itibariyle kredi kartları ve bireysel tüketici kredileri toplamı 245 milyar TL`yi geçmiş bulunuyor" dedi.
Gümüş, komisyondaki konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ciddi sayıda vatandaşımız, kara listeye girmiş vaziyette. Politikalarınız sonucu ülkemizde dar gelirli vatandaş borç ekonomisi yürütmeyi öğrendi. Ancak öğrenene kadar o kadar borçlandı ki, faiz ödemekten beli kırıldı. Milyonlarca vatandaşımız icra takibinde olduğunu sizde biliyorsunuz. Sizler, ekonomiyi yöneten Başbakan yardımcısı olarak bu taahhüt balonu ekonomisinin nasıl düzeltileceğini düşünüyorsunuz? Bu konuda komisyonumuzu bilgilendiriniz. Vatandaşı bu faiz ve masraf batağından nasıl kurtaracaksınız? Bu taahhüt balonu ekonomisinin, bir diğer yönü de ekonomimizin artan iç ve dış borçlarıdır. Ne yazık ki siyasi iktidarınızda ülkemiz mal üreterek değer yaratmak yerine borçlanarak ekonomiyi döndürmeyi yeğlemiştir.
Bunun sonucu olarak,  özel sektörün de borcu her geçen gün artmaktadır. Merkez Bankası`nın verilerine göre özel sektörün uzun ve kısa vadeli toplam borcu 161 Milyar Dolara ulaşmış bulunuyor. Bu borçlanmada en dikkat çekici husus kısa vadeli borçlanmanın uzun vadeli borçlanmaya oranla daha fazla artmış olduğudur.
Bakınız, Financial Times Gazetesi, Türkiye`nin ihracat verilerine göre yaptığı haberde yılın ilk dokuz ayı baz alınarak yapılan kıyaslamalarda ihracatın %14 kadar arttığını ancak bunun en az dörtte üçlük bölümünün altın ihracatı olduğunu yazdı. Alınan petrol ve doğalgazın bedelinin altın olarak ödendiği ve durumun gerçek bir ihracat olmamasına rağmen kâğıt üzerinde Türkiye`nin dış ticaret açığının azaltılmasında önemli rolü olduğunu belirtildi."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false