Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Vali Turhan, Gelecekten Umutlu

Vali Turhan, Gelecekten Umutlu

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, ilin geleceğinin çok parlak olacağına inandığını açıkladı. Balıkesirin üç farklı iklimi barındıran yapısına dikkati çeken Vali Turhan, şu değerlendirmede bulundu:

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, ilin geleceğinin çok parlak olacağına inandığını açıkladı. Balıkesir`in üç farklı iklimi barındıran yapısına dikkati çeken Vali Turhan, şu değerlendirmede bulundu:
"Balıkesir, 14 bin 300 metre karelik geniş bir alana ve 1 milyon 160 bin nüfusa sahip bir il konumunda. Verimli topraklarıyla Türkiye`yi besleyen bir şehir. 12 milyon zeytin ağacına sahip. Özellikle körfez bölgemizin zeytinyağları çok değerli. Dünyanın en iyi zeytinyağlarına sahibiz. Bandırma, bölgemizin önemli bir ihracat kapısı. Balıkesir ili, sanayide çok önemli yol alıyor. Hâlen 5 organize sanayi bölgesi faaliyet gösteriyor. Yer altı zenginliklerimiz de çok önemli. Dünya bor rezervlerinin yüzde 70`i ülkemizde. Bunun yüzde 60-70`leri de Balıkesir sınırları içinde. Ülkemizde ilk turizm hareketlerinin başladığı Erdek`imiz var. Termal imkânlarımız çok fazla. Önümüzdeki süreçte dinamiklerin doğru kullanılmasıyla Balıkesir`in çok daha farklı bir yere geleceğine inanıyorum."  
SANAYİMİZİ DOĞRU KONUŞLANDIRMALIYIZ
İzmir-İstanbul otobanıyla birlikte Balıkesir`de ciddi bir hareketliliğin başladığına işaret eden Vali Turhan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Hızlı trenin Ankara-Bursa-Bandırma-Balıkesir bağlantısının yanı sıra mevcut demiryolu bağlantısı, Bandırma-İzmir demiryolunun iyileştirilmesine paralel şekilde Çandarlı Limanı, dünyanın en büyük limanlarından biri durumuna gelecek. Bu ortam ve koşullar içinde sanayi ve ticaretine baktığınızda, ülkemizde ilk yatırım yapılabilecek yerlerden birinin Balıkesir olduğunu görüyorsunuz. Balıkesir, üç hava alanı bulunan ender kentlerden biri. Önümüzdeki süreçte büyük bir sanayi kenti olmaya aday. Önümüzdeki dönemde Balıkesir`in hem İstanbul ve Trakya sanayisinin bölgeye kayması, hem de bölgenin dinamiklerinin gücüyle yabancı sermayeye de kucak açacağı inancındayım. İşte bir Çin firması, Balıkesir`de 180 milyon dolara mal olacak bir iplik fabrikası kurmak için başvuruda bulundu. Biz, doğaya, çevreye zarar vermeyecek sanayileşmeden yanayız. Buna çok dikkat ediyoruz. Örneğin, geçtiğimiz günlerde, bölgemizde kalsit fabrikası kurmak isteyen bir Alman firmasına izin vermedik.Tabii ki, Balıkesir ilinde sanayinin doğru konuşlanmasını sağlamak zorundayız. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek sanayileşmeyle birlikte Balıkesir aynı zamanda tarım ve hayvancılık, turizm kenti , yani yaşanabilir bir kent olma konumunu korur."
BALIKESİR`E İKİNCİ ÜNİVERSİTE GEREKLİ
Balıkesir ili sınırları içinde hâlen 40 binin üzerinde üniversite ve yüksek okul öğrencisinin bulunduğuna işaret eden Vali Ahmet Turhan, şu değerlendirmede bulundu:
" Bir üniversitemiz var ve bu bizim için büyük bir avantaj. Ancak kısa bir süre içinde ikinci bir devlet üniversitesini kurup, yaşama sokmamız gerekiyor. Bu üniversitenin kurulmasını, Balıkesir`in dinamiklerinin harekete geçirilmesi ve kentin geleceği için çok önemsiyorum. Bu üniversitenin bir yönü Bandırma`da, gemi teknolojilerini kapsamalı, bir yönü Körfez`de, yer ve teknik hizmetlerden uçuşa dek havacılığı bünyesine almalıdır. Bu üniversitenin merkezinin Balıkesir, Bandırma veya Körfez`de bulunması hiç önemli değildir. Ancak ikinci üniversitemizi hızla plânlayıp, yaşamımıza sokmalıyız."
TERMAL TURİZME DAHA ÇOK KUCAK AÇMALIYIZ
Balıkesir ilindeki turizm sezonunun en çok 4 ay sürmesi nedeniyle termal turizmle de desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, "Termal turizmimizi doğru plânlarsak, yılın 12 ayında turizm hareketliliğini yaşarız. Termal kaynaklar açısından çok güçlü bir il konumundayız" dedi. Bu bağlamda kaynakların doğru kullanılmasının yanı sıra marka otellerin de doğru plânlanması gerektiğine işaret eden Vali Ahmet Turhan, şu değerlendirmede bulundu:
"Yürekten inanıyorum ki, Balıkesir`in 2023 vizyonundaki yeri sanayileşmesi, alt yapısı, imarı ve eğitimiyle müreffeh bir kent olacaktır. Bugün, 500-600 milyon dolarlık bir ihracata sahip bulunan Balıkesir`in, bu ihracatını önümüzdeki dönemde7-8 milyar dolara çıkartarak, 10 yıl içinde kalkınmış, huzurlu ve gelişmiş bir kent durumuna geleceğine yürekten inanıyorum."             
Önder Balıkçı                         



Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli