Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Vali Turhan: Balıkesirde Yeni Bir İvme Başladı

Vali Turhan: Balıkesirde Yeni Bir İvme Başladı

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği toplantı salonunda dün gerçekleştirilen sertifika törenine ilgi yoğun oldu.

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği toplantı salonunda dün gerçekleştirilen sertifika törenine ilgi yoğun oldu. Kursu bitiren 346 girişimciye sertifikalar tören ile verilirken Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, İŞKUR Müdürü Nazım Balcı, KOSGEB Müdürü Nizamettin Çay, BESOB Başkanı Mesut Aşanel, Başkan Vekilleri Necdet Erkan, Kazım Avcı, yönetim kurulu üyeleri, Genel sekreter Hüseyin Saran ve oda başkanları katıldılar. 
BESOB Başkanı Mesut Aşanel törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:
 "Kıymetli girişimcilerimiz. Öncelikle girişimci kimdir`den başlamak istiyorum. 
Girişimci toplumun gereksinim duyduğu, ürünleri üreterek, hizmetleri sunarak, ticaret yaparak, maddi manevi kazanç sağlamayı hedefleyen ve bu doğrultuda kendi işini kurmak için harekete geçen, iş fikrini gerçekleştirmek için araştırma, planlama, örgütlenme, koordinasyon çalışmaları yapan, sonuçta gerekli bilgi beceri, işyeri, eleman, ekipman ve bunun gibi girdileri ile finansman kaynaklarını bir araya getirerek kendi işin kuran kişidir. 
Girişimci basit anlamıyla engelleri ve fırsatları ayırt edip her ikisini de kendi avantajına çevirebilendir.
Balıkesir Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğünce düzenlenen KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri Hizmet Alımı ihalesi sonucu eğitimleri Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği yapmaya hak kazandı.
Yapılan protokol neticesinde Balıkesir Merkez 4 grup, Bandırma 2 grup, Gönen, Edremit, Ayvalık, Savaştepe, Gömeç, Bigadiç, Susurluk ve Dursunbey`de 1`er grup olarak toplam 14 girişimcilik eğitimi verilerek 350 girişimcimiz eğitimlere katıldı.
Son girişimci grubumuz geçen hafta Cuma günü 5 Temmuz 2013`de mezun oldular. Aslında bu kursların başarı oranları ve istatistikleri kurs bitiminden bir yıl sonra netleşmesi gerekirken bizim 5 Temmuz 2013 Cuma günü yaptığımız incelemelere göre başarı oranı şimdiden % 23`lere ulaşmıştır. 81 kursiyerimiz iş yerlerini açmışlardır ve bu işyerlerinde çalışan 149 kişi daha iş imkanı bulmuştur. Bir yıl sonra bu ortalamanın %40`a ulaşacağından eminim. Başarı oranımız Türkiye ortalamasının yüzde 7 kat kat üstünde yer almaktadır.
Bu nedenle İŞKUR Müdürümüze ve KOSGEB Müdürümüze gayretli çalışmalarından dolayı sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum.
İŞKUR, KOSGEB ve BESOB Kurumlarının uyumlu ve koordineli çalışmalarından Balıkesir`imiz kazançlı çıkmıştır.
Beş aylık eğitim dönemini bugün itibarı ile sonlandırmış bulunmaktayız. İş yerlerini açan kursiyerlerimiz KOSGEB tarafından 30 bin lira hibe ve 70 bin lira sıfır faizli destekten faydalanmaya hak kazanmışlardır.
30 bin karşılıksız hibe desteği şu şekilde dağıtılacaktır. 3 bin lira işletme kuruluş giderleri (işletme kuruluş aşaması noter masrafları, esnaf sicil kaydının yapılması, işletmenin sicil gazetesinde ilanı, oda kaydı, fatura, irsaliye ve gider pusulası belgelerinin basımı ve tasdiki yazar kasa alımı) 15 bin lira makine teçhizat ve ofis donanımı, 12 bin lira işletme giderleri desteği (personel net ücretleri, kira, elektrik, su, ısıtma, telefon, makine yakıt giderleri) olarak ödenecektir. 
BESOB olarak bizler kursların bitmesine rağmen tüm kursiyerlerimizin yanında olmaya ve destek vermeye devam edeceğiz. Vergi açılışında, sicil oda kaydı işlemlerinde, iş yeri seçiminde, mal tedarikinde, personel alımında ve karşılaşacakları her türlü zorlukta bizlerden destek almaları için ücretsiz danışmanlık yapmaya devam edeceğiz. Tüm kursiyerlerimize bundan sonraki yaşamlarında ve çalışma hayatlarında her şeyin hayal ettiklerinden daha güzel olmasını dilerim. 
Sayın valimize bu eğitimlere verdiği destek ve törenimize iştiraklerinden dolayı teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
 KOSGEB Müdürü Nizamettin Çay yaptığı konuşmada 2023 vizyonunda girişimcilere çok önemli görevler düştüğünü belirterek ARGE`si sağlam yatırımların yapılması gerektiğini vurguladı. Balıkesir`de istedikleri düzeyde girişimci sayısına ulaşamadıklarını belirten Müdür Çay bu sayıyı arttırmak için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini kaydetti. 
 İŞKUR Müdürü Nazım Balcı da yaptığı konuşmada Balıkesir Valisi Ahmet Turhan`ın desteği ile 350 kişinin kursa katıldığını, 230 kişiye istihdam sağlandığını bu rakamları ikiye katlamak için çabalayacaklarını söyledi. 
 BESOB Başkan Vekili Necdet Erkan ise BESOB`un her zaman kursiyerlerin yanında olduğunu, esnafın emrinde olduğunu belirterek çalışma hayatında da BESOB olarak her türlü sıkıntı, sorunda kursiyerlerin kendilerine başvurabileceklerini belirtti. 
VALİ TURHAN: "BALIKESİR`DE YENİ BİR İVME BAŞLADI"
Son olarak kürsüye gelen Balıkesir Valisi Ahmet Turhan yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Balıkesir her geçen gün güçleniyor, yeni 346 girişimci ile çok daha güçlüyüz çok daha heyecanlıyız. İnşallah gelecekteki hayallerimizin gerçekleşmesinde sizlerin hayallerinin gerçekleşmesi çok çok önemli. Şunu gururla söylemek istiyorum ki hayallerimizin gerçekleşmesinde kadınlarımızın başrol oynaması bizler için anlamlı. İnşallah 2023 vizyonunda ülkemiz çok daha güçlü çok daha müreffeh olacak. Bu kapsamda da Balıkesir`de de yeni bir ivme başladı. İnşallah bu ivmeye, bu harekete sizlerin desteği de çok büyük olacak. 
Derler ki hayal bilgiden daha değerlidir. Hayallerimizi kuralım, hayallerimizin gerçekleşmesi için gerekli çabayı gösterelim. Ben hayallerinizin gerçekleşmesinde size katkı sağlayan, görevlerini iyi yapan daire müdürlerimizi tebrik ediyorum. Yine bu hayallerin gerçekleşmesinde görevini iyi yapan sivil toplum örgütlerine, odalarımıza ve birlik başkanımıza teşekkür ediyor, sizlere de başarılar diliyorum."
Kursiyerlere eğitim veren Murat Taşkın sertifika töreni öncesinde yaptığı sunum ile istatistiki olarak Balıkesir il genelinde kursa katılım oranlarını ve ilçelere dağılım oranlarını verdi. Eğitmen Taşkın öğrencilerine veda ederken "En iyi kaptan fırtınada limanda olan kaptandır. Fazla korkaklık kadar gereksiz cesaret de sorun yaratır. Hayatta her şey gönlünüzce olsun" diyerek öğrencilerine veda konuşması yaptı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli