Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Üniversitede uluslar arası kongre

Üniversitede uluslar arası kongre

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´nde, 27-28 Haziran tarihlerinde devam edecek olan Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Sosyal Bilimler Kongresi (International Conference on Empirical Economics and Social Sciences - ICEESS) başladı.

İki gün sürecek kongrede 115´i İngilizce olmak üzere toplamda 461 bildiri sunulacak. Kongreye yurt dışından Endonezya, Hindistan, Kosova, Filipinler, Pakistan ve Güney Kore´den çok sayıda akademisyen katılıyor.
Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, ?Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Sosyal Bilimler (ICEESS´18) Kongresi´nin gerçekleşmesinde büyük emekleri geçen Doç. Dr. Burak Darıcı´ya, Doç. Dr. Hasan Murat Ertuğrul´a ve düzenleme kurulundaki tüm arkadaşlarımıza çabaları için teşekkür ederim.? dedi.
Özdemir, ?Genç bir üniversite olarak böyle güzel bir organizasyona destek vermekten, ev sahipliği yapmaktan ve siz değerli araştırmacıları bir araya getirmekten dolayı duymuş olduğum büyük mutluluğu ifade etmek istiyorum. Şu an gerçekleştirilen ve sürekli hale gelecek olan bu kongre, genç üniversitemizin desteklediği en geniş katılımlı kongreler arasına ismini şimdiden yazdırmıştır. Uygulamalı Ekonomi ve Sosyal Bilimler Kongresi´nin, farklı disiplinlerden araştırmacı ve bilim insanlarını geniş katılımcı kitlesi ile bir araya getirerek bilim dünyasına çok önemli katkılar sağlayacağı kanaatindeyim. Ana temasını oluştururken her ne kadar Uygulamalı Ekonomi olarak yola çıksak da ekonomi biliminin sosyal yönünü göz ardı etmeden diğer sosyal bilimlerle etkileşimini ortaya koyabilmek adına diğer sosyal bilim dallarına ait çalışmalar da kongre başlıkları arasına alınmıştır. Böylelikle hem ekonomik hem de toplumsal sorunlara dair bilimsel çalışmaların sunularak, tartışılarak bu sorunlara çözüm önerileri sunulmasını ve politika geliştirilmesine katkı sağlanmak istenmiştir.
Uygulamalı Ekonomi, ekonomiye ilişkin verileri analiz edip yorumlayabilen ve bu bilgiyi sağlık, çevre, iletişim, enerji, ulaşım ve finans gibi farklı sektörlerde kullanabilen ve giderek daha da popüler hale gelen bir araştırma alanıdır. Teori ve yöntemleri günlük hayatta karşılaşılan örneklerle bir araya getirir. Bu yüzden, Uygulamalı Ekonomi araştırmaları günlük yaşamımızdaki pratiklerin sistematik bir analizini oluşturmaktadır.
Kongre başlığının diğer yarısını oluşturun Sosyal Bilimler ise, gerçek dünyanın yönünü belirleyen ve toplumları olası ekonomik problemlere ve onların toplumlar üzerinde yaratacağı çeşitli etkilere karşı hazırlamaktadır. En geniş anlamıyla insan davranışını sosyal ve kültürel yönleriyle inceleyen herhangi bir disiplin veya branş anlamına gelmektedir. Sosyal Bilimler, her biri büyük oranda bağımsız araştırma alanı ve araştırma yöntemine sahip olan ekonomi, sosyoloji, antropoloji, coğrafya, politik bilimler ve sosyal psikoloji alanlarını içermektedir. Yapılacak sunumlar ve değerli araştırmaların son günlerde hassas bir dönemden geçen ülke ekonomimiz için de bir yol haritası oluşturulmasına fayda sağlayacağını değerlendirmekteyim.´´ diye konuştu.
Ardından söz alan Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Talat Ulussever, ?Katılımcı olmaktan büyük mutluluk duyduğum genç ve dinamik nitelikli kurumlarımızdan olan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´nin ev sahipliğinde gerçekleştirdiğiniz kongrede sizlere teşekkür ederek konuşmama başlamak istiyorum. Üzerinden 10 yılı aşkın süre geçmesine rağmen yaşanan kriz etkisini devam ettirmektedir. Finansal alanda küreselleşme sürecinin bittiğinden bahsetmek söz konusu değildir. Yaşanan kriz dünyaya ders niteliğinde olmuştur. Gelişmekte olan ülkelerin birbiriyle daha sıkı ilişkiler içinde olduğunu ve dünya finans sisteminin daha da geliştiğini görüyoruz. Bunun sebebi teknolojik gelişmelerin sınır ötesi haraketliliği artırmasıdır. Finansal işlemleri gerçekleştiren olumlu gelişmeler büyüme sonucuna olumlu yansımıştır.´´ dedi.
Ulussever´den sonra söz alan Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) İkinci Başkanı Yakup Asarkaya, ?Ülkemizde finansal hizmetlerin yeri ve önemi belirginleşmiştir. Nitelikli beşeri sermaye bankalar için önemlidir. Sektörde toplam çalışan sayısı yüzde 3.4 artarak 2800 kişiye ulaşmıştır. Sektörde çalışanların eğitim düzeyi incelendiğinde lise mezunlarının 5 puan azaldığı, lisans ve doktora mezunlarının ise yüzde 8´e yükseldiği görülmektedir. Bankacılık sektörünün müşterilerinin eğitim seviyesi ve beklentilerinin yükselmiş olması ve bu beklentilerin karşılanması ihtiyacı, çalışanların eğitim düzeyinin de artması sonucunu doğurmuştur. Hükümetimiz finans sektöründe beşeri sermayenin geliştirilmesi ve nitelikli insan sermayesinin geliştirilmesini öncelemektedir. İleri düzey yabancı dil bilen, lisans ve lisansüstü eğitim almış çalışan sayısının artırılması, sektörün rekabet gücünü olumlu etkileyecektir.´´ diye konuştu.
Asarkaya´nın konuşmasından sonra söz alan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme Bölümü Öğretim Üyesi ve Energy Economics Dergisi Editörü Prof. Dr. Uğur Soytaş, ?Sürdürülebilirliğin 3 Boyutu ve Enerji: Çete´´ konulu sunumunu gerçekleştirdi. Soytaş sunumunda, ?Enerji, çevre, ekonomi ve toplumu bütünsel anlamda bakarak yorumlamamız gerekiyor. Her faktör, diğer faktörü etkiler ve etkilenir. Enerji aslında yokluğunda kendini belli ediyor. Elektrikli aletler yaşamımıza öyle girmiş ki, yeni nesil enerji bağımlısı olmuş durumdadır. Beaudreau, ?1998 yılında enerji ekonomik analizin unutulmuş faktörüdür´ tespitini yapmıştır. Enerji için yapılan çalışmalardan dolayı dünya tarihinde giderek daha fazla insan yaşamını yitirmektedir. Fizik alanında iş, enerji ile tanımlanıyor. İktisata baktığımızda üretim fonksiyonunda enerji bir faktör olarak yer almıyordu. Enerji faktörünün devreye girmesiyle diğer faktörlerin öneminin azaldığını görüyoruz. Ekonomik büyümenin doğal kaynağa ve sermayeye etkisi göz ardı ediliyor. Ekonomide ilk defa üretim fonksiyonu ve karşılıklı etkileşime izin veriliyor. Enerjinin ekonomiye pozitif etkisinin iş gücünden daha önde olduğu savunulmaktadır.´´ dedi.
Soytaş´ın konuşmasından sonra söz alan Bank of China Türkiye A.Ş. İç Kontrol ve Uyum Direktörü Ferhun Ateş, ?Bankacılık sektöründeki genel görünüme değinmek istiyorum. Global ve ekonomik finansal görünüme baktığımızda, 2018 başından bu yana küresel ekonomi ve finansal piyasalardaki büyük dalgalanmalara ve ticaret savaşlarının tehdidine rağmen istikrarlı bir şekilde iyileşme kavramını sürdürmüştür. Önümüzdeki dönemde de küresel ekonominin iyileşmeye devam ederek, 2018 yılında yıllık %3,4´lük büyüme oranına ulaşacağı tahmin edilmektedir. Küresel ekonomik görünümün büyük güçler arasındaki ekonomik, ticari savaşlar ve politika ayarlamaları tarafından yeniden şekillenmesi beklenmektedir. ABD ve Asya Pasifikteki müttefikleri İpek Yolu Ekonomik Kemeri projesine alternatif olarak ortak bir bölgesel alt yapı planını desteklemektedir. ABD´nin uzun ve orta vadeli faiz oranlarındaki beklenen artışların önümüzdeki dönemde dünya ekonomisinde bir dizi etkisi olması beklenmektedir. Küresel bankacılık sektörü 2018 ilk çeyrekte önemli ölçüde büyüme kaydetmiştir. Türk bankacılık sektöründe geçtiğimiz yıla göre bir miktar azalmakla birlikte, bir önceki yıla göre yaklaşık %17, yılın ilk üç ayında ise %3,6´lık bir büyüme gözlenmiştir. 2018 yılı mart ayı itibariyle kur etkisinden arındırılmış toplam kredi büyüme oranı %17 seviyesinde gerçekleşmiştir.´´ dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, kongrenin açılış bölümünün sonunda konuşmacılara plaket ve Bandırma vapuru maketi takdim etti. Ayrıca her konuşmacı için TEMA Vakfı aracılığıyla Denizli Sundurlu Hatıra Ormanı´na 5´er adet fidan bağışlandı.
Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir´in kongrenin ana sponsorları Halkbank adına Halkbank Bandırma Şube Müdürü Yusuf Ekşi´ye ve Bandırma Ticaret Odası adına Genel Sekreter Serap Özdemir´e de teşekkür ederek plaket ve Bandırma vapuru maketi takdimi ile kongrenin açılış bölümü sona erdi.
Haber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli