Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Üç bin yıl önce üretilen antik sos yeniden yapıldı

Üç bin yıl önce üretilen antik sos yeniden yapıldı

Roma İmparatorluğu´nun kurucularının atası kabul edilen Aeneas´ın, Edremit´teki antik kent Antandros´tan başlayıp İtalya´da sona erecek yolculuğunun, gemilerle aynı rota izlenerek gerçekleştirilmesi projesi kapsamında düzenlenecek çalıştay için hazırlıkla

Antik çağlarda yemeklerde özellikle tuz ihtiyacını karşılamak üzere hazırlanan özel sos Edremit ilçesinde Antandros Antik Kenti kazılarında ortaya çıkarılan Roma Villası bahçesinde 3 bin yıl sonra yeniden imal edildi.
?Garom Sos? olarak adlandırılan ve çeşitli balıklar, büyük balıkların iç organları, temiz deniz suyu, çeşitli otlar ve tuz kullanılarak hazırlanan antik sos, Aeneas Rotası Çalıştayında yapılacak yemeklerde kullanılacak.
2017´nin Mayıs ayında ?Aeneas Rotası Çalıştayı? çerçevesinde Yunanistan, Tunus, Arnavutluk ve İtalya´dan 22 belediyenin ağırlanacağı Edremit ilçesinde hazırlıklar şimdiden başladı.
Antik bir sos olan Garum fermantasyonu canlandırması Altınoluk Mahallesi´nde bulunan Antandros kenti içerisindeki Roma Villası bahçesinde yapıldı. Roma Villasında, geçmiş zamanların çok değerli bir tatlandırıcısı olarak kullanıldığı bilinen ?Garum Sos?un ilk hazırlanış aşamaları Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka ve gazetecilerin katıldığı bir programda gerçekleştirildi.
Gerekli malzemelerin hazırlanmasının ardından, tek tek toprak bir küpe doldurularak ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra fermantasyonun gerçekleşmesi için yeraltına gömüldü.
Antik ?Garom Sus?u hazırlayan gurmelerden Erhan Şeker, yaptığı açıklamada, ?Bugün hazırladığımız ?Garom Sos? ya da ?Likomen Sos? çok eski zamanlardan kalma tuzlu ve bol balıklı içinde baharatlarında olduğu eski çağlarda çok yoğun bir şekilde kullanılan, hala daha günümüzde Uzakdoğu´da ve dünyanın birçok ülkesinde buna benzer soslar kullanılmakta. Bizim yapacağımız sosta yine balıklar ve iç organları kullanılacak. Bu bölgelere göre değişkenlik gösterir. Kimi bölgede küçük balık, kimi bölgede büyük balık kullanılır. Bol tuzla ve güneş altında tuzla balık harmanlanıp su ve şarap ilavesiyle hazırlanıp sonra yemeklerde, tatlılarda, bir tek balıkta değil, kırmızı ette, tavukta olmak üzere her türlü aklınıza gelebilecek yemekte kullanılan bir katkı maddesi yapacağız? dedi.
Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka şöyle konuştu: ?Antandros´un dünyaya açılmasıyla ilgili bir mayanın temelini atıyoruz. Bugün Edremit´in dünyaya açılışıyla ilgili ilk adımı attık. Bu maya tutacak ve Edremit´te dış turizm konusunda da bugün yelken açmaya başlayacak diye düşünüyorum? dedi.
Çalıştayda konuklara antik yemekler sunmayı tasarladıklarını kaydeden Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Zekiye Gülçin Cömert, aynı zamanda Balıkesir Valiliği Misya Yolları projesi kapsamında hazırlanan Aeneas Yürüyüş Yolu, antik kostümler ve yemeklerle alternatif turizm rotası olarak turizmin hizmetine sunulacağını bildirdi.
Garum Sos nasıl hazırlanır?
Garum Sos sardalye, hamsi, tekir gibi küçük balıklar bütün olarak, uskumru, torik, müren gibi büyük balıkların da iç organları büyükçe bir toprak kapta tuzlu su, biberiye, kekik, sedef otu, adaçayı, kişniş tohumu, defne ve karabiber tanesi veya karabiber ağacı yapraklarından birkaç taze yaprak karıştırılarak fermente için güneşe bırakılıp 4-5 ay kadar çürütülür.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli