Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Türkiye´nin ilk DBÖM´ü kuruldu

Türkiye´nin ilk DBÖM´ü kuruldu

Türkiye´nin ilk Deniz Bilimleri Öğrenme Merkezi(DBÖM), Kocaman Balıkçılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman´ın katkılarıyla, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi(BANÜ) Denizcilik Fakültesi bünyesinde kuruldu.

Türkiye´nin ilk Deniz Bilimleri Öğrenme Merkezi(DBÖM), Kocaman Balıkçılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman´ın katkılarıyla, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi(BANÜ) Denizcilik Fakültesi bünyesinde kuruldu.
?HERKESİN ZİYARETİNE AÇIK OLACAK?
İlk öğrenci alımını 2016 yılında gerçekleştiren Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ) Denizcilik Fakültesi, eğitimde atağa kalktı. Merkez kampüsteki modern derslik, laboratuvar ve atölyelerine ilave olarak Edincik altı bölgesinde deniz kenarındaki 32 dönümlük arazide, Türkiye´nin ilk Deniz Bilimleri Öğrenme Merkezi (DBÖM) kuruldu. Kocaman Balıkçılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman´ın babası H. Avni Kocaman adına sponsor olduğu ve adının verildiği DBÖM, bin 250 metrekarelik prefabrik kapalı alandan oluşuyor. 

Edincik kampüsünde, Deniz Bilimleri Öğrenme Merkezi´nin yanı sıra deniz balıklarından oluşan Marmara Akvaryumu ve Denizcilik-Balıkçılık Müzesi, derslikler, Su Sporları Merkezi de olacak. 2018 yılında Milli Savunma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı´ndan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´ne tahsis edilen alandan başta öğrenciler olmak üzere 7´den 70´e herkes faydalanabilecek. Marmara Denizi ve açık denizlerde yaşayan balık türlerinin doğal ortamında görülebileceği Marmara Akvaryumu ile Denizcilik-Balıkçılık Müzesi vatandaşların ziyaretine açılacak.
?KOCAMAN AİLESİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM?
Denizcilik Fakültesi Edincik Kampüsündeki H. Avni Kocaman Deniz Bilimleri Öğrenme Merkezi binalarının tamamlandığını belirten BANÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, ?Başta Kocaman Balıkçılık kurucusu Avni amcamız olmak üzere Kocaman ailesi denizi ve denizciliği çok seviyor. Türkiye´de bir ilk olan merkezin kurulmasındaki katkıları nedeniyle Kocaman Balıkçılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman´a ve ailesine çok teşekkür ediyorum. Birkaç ay içerisinde hep birlikte bir açılış töreni düzenleyeceğiz ve kurdele keserek H. Avni Kocaman Deniz Bilimleri Öğrenme Merkezimizi ve kampüsümüzü faaliyete geçirmiş olacağız. Destek talebi Osman beyin kendisinden geldi ve bu destek bizim için umut oldu. Üniversitemizin gelişim ivmesinde azalma olmaması için bina ihtiyacı var. Bu konuda hayırseverlerimizin desteğini bekliyoruz. Umarım bu eser, Üniversitemiz ve Bandırmamız için de iyi bir başlangıç olur? diye konuştu.
?MARMARA AKVARYUMU İHALESİNE ÇIKILACAK?
Marmara Akvaryumu ile Denizcilik-Balıkçılık Müzesi çalışmalarının devam ettiğinin altını çizen Rektör Özdemir, ?Marmara Akvaryumu´nda hem öğrencilerimiz hem de vatandaşlarımız Marmara Denizi ve açık denizlerde yaşayan balıkların yanı sıra deniz çayırları, kabuklu eklem bacaklılar, kıyı balıkları ve deniz anemonlarını görebilecek. İhalesi pandemi nedeniyle aksadı ancak çok kısa sürede gerçekleştireceğiz. Denizcilik-Balıkçılık Müzesi konusunda bölgemizdeki vatandaşlarımızdan malzemeler geliyor. Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığıyla malzeme temini konusunda gerekli girişimler yapıldı. Malzemelerin bir kısmı geldi, bir kısmı da gelmek üzere. Çok zengin bir müze olacak. Denizcilik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mustafa Sarı hocamız konuyla yakından ilgileniyor. Bunun dışında öğrencilerimizin eğitim göreceği dersliklerin ve personelimizin odalarının tefrişatları tamamlandı? dedi. Öğrencilerin denizdeki dalga, deprem ve tsunami gibi oluşumlarını deneyimleyebilecekleri Deniz Bilimleri Öğrenme Merkezi´nin donanımı konusunda çalışmaların devam ettiğini ifade eden Özdemir, 1,5 milyon liralık bir sponsor arayışında olduklarına dikkat çekti.
?CORPUS MUSEUM TARZI SAĞLIK MÜZESİ HAYALİMİZ VAR?
Edincik Kampüsü´nde ya da Merkez Kampüs´te Amsterdam´daki Corpus Museum tarzında bir Sağlık Müzesi kurmayı da hayal ettiklerini ifade eden Rektör Özdemir, ?Edincik´te 32 dönümlük müsait bir alanımız var. Orayı daha aktif hala getirmeyi düşünüyoruz. Denizcilik-Balıkçılık Müzesi´nin dışında başka müzeler de olabilir. Hazır çalışmalara başlamışken, Hollanda´da örneği olan Corpus Museum gibi, vücut organlarının aşırı büyütülerek sergilendiği ve insan vücudunun içine doğru bir seyahatin gerçekleştirilebildiği bir Sağlık Müzesi yapabilirsek, ilköğretimden üniversite öğrencisine kadar çocuklarımızın bilime, özellikle sağlık bilimine olan ilgisini çekebilir, hayal dünyalarını genişletebiliriz diye düşünüyorum. Bu müze için sponsor desteğine ihtiyacımız var. Bir Kent Müzesi ve Arkeoloji Müzesi de yine yakın gelecekteki planlarımız arasında var. Ayrıca Edincik kampüste yapacağımız kafeterya ve sosyal alanlarla hem öğrencilerimizin hem de vatandaşlarımızın keyifli zaman geçirmelerini amaçlıyoruz? diye konuştu. Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Türkiye DBÖM kuruldu
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli