Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Türkiyede 60 bin kişi organ yetmezliği hastası

Türkiyede 60 bin kişi organ yetmezliği hastası

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Alp Akoğlan, Türkiyede 60 binden fazla hastanın organ yetmezliğinden tedaviye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Alp Akoğlan, Türkiye`de 60 binden fazla hastanın organ yetmezliğinden tedaviye ihtiyacı olduğunu söyledi. 
Bu sayının her geçen gün arttığını ifade eden Akoğlan, "Organ nakli, son dönem organ yetmezliği tedavileri içinde en yararlısı, bazı hastalıklar için tek tedavi yöntemidir." dedi.
Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği Sekreterliği tarafından, 2012 yılının organ bağışı değerlendirme toplantısı yapıldı. 
Atatürk Devlet Hastanesi konferans salonunda, Bursa Organ Koordinasyon Merkezi`nin de katkı yaptığı toplantıya doktorlar, sağlık çalışanları ve organ nakli yapılan hastalar da katıldı. 
Açılışta konuşan Bursa Organ Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Yavuz Selim Çınar, Balıkesir`in son üç yılda yükselen bir ivmeyle beyin ölümü tespiti ve donör sayısında artış yaşadığını söyledi. Balıkesir, Çanakkale, Düzce, Yalova ve Bilecik`in Bursa bölgesine bağlı olduğunu hatırlatan Dr. Çınar, "Geçen yıl bölgemizde 135 hastanın beyin ölümü gerçekleşti. Bunlardan 44`ü aile tarafından bağış alınarak donör olmuş. Buna rağmen uluslararası rakamlara çok uzağız. Bölgemiz, milyon nüfus başına donör sayısı bakımından, Türkiye`deki dokuz bölge içinde 8,8 ile birinci oldu, bunda bütün çalışanların ciddi katkıları var." dedi. Geçen yıl Bursa bölgesinde 13 donörden, 36 hastanın ikinci bir yaşam şansı bulduğunu aktaran Çınar, bu sonucun kendilerini çok memnun ettiğini aktardı. 
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Akoğlan ise organ nakli hizmetlerinin iyileştirilmesi için beyin ölümü bildirim ve kadavra donör sayısının arttırılmasının öncelikli hedefleri olduğunu bildirdi. 
Türkiye`de geçen yıl kalp, karaciğer, akciğer, böbrek, ince bağırsak ve pankreas bekleyen 893 hastaya 345 donörden kadavra organ ve doku nakli yapıldığı bilgisini veren Akoğlan, "Organ bekleyen hastalara bir umut ışığı olmak için Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi, ülke genelinde 8 donörle altıncı sıraya yükselmiştir. Ayrıca Balıkesir Devlet Hastanesi üç donörle 36, Edremit Devlet Hastanesi iki donörle 56. sıraya yerleşmiştir. İlimizde 2012 yılında bin 241 organ bağış kartı doldurulmuş, 32 beyin ölümü gerçekleşmiştir. Bunlardan 13 donör, organ bekleyen hastalara umut ışığı olmuştur. Türkiye`de geçen yıl bin 476 beyin ölümü ve 345 donör bildirimi yapılmıştır." dedi. 
Toplantıda daha sonra 3,5 yıl önce karaciğer nakli yapılan Merve Temel, böbrek nakli yapılan Özlem Yılmaz ve karaciğer nakli yapılan Sebahattin Akkülah duygularını anlattı. Yeniden hayata döndükleri için mutlu olduklarını belirten hastalar, emeği geçen doktor ve sağlık çalışanlarına teşekkür etti.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı