Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Türkiye nüfusunun 12si engelli

Türkiye nüfusunun  12si engelli

Balıkesirde engellilere akülü ve tekerlekli sandalye dağıtıldı.

Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi, İstanbul Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği ile Milliyet Gazetesi`nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında 20`si akülü olmak üzere toplam 50 tekerlekli sandalye ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara dağıtıldı.
Valilik bahçesinde düzenlenen sandalye dağıtım törenine, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, , Milliyet Gazetesi köşe yazarı Kemal Önderoğlu, İstanbul Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Demirel, Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi Başkanı Zeki Uslu, daire müdürleri, engelli vatandaşlar ve engelli vatandaşların aileleri katıldı.
Törende konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi Başkanı Zeki Uslu, ülkemizde nüfusun % 12`sinin engelli vatandaşlardan oluştuğunu bildirdi.
İstanbul Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Demirel, törenlerin farkındalık oluşturmak için yapıldığını belirtti.
Milliyet Gazetesi köşe yazarı Kemal Önderoğlu, engellilere yönelik projelerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. 
Balıkesir Valisi Ahmet Turhan ise, törendeki konuşmasında hediye edilen akülü ve tekerlekli sandalye ile 50 vatandaşın önündeki bir engelin daha kaldırıldığını açıkladı.
Ülkemizde 10 yıl öncesinde büyük sıkıntılar vardı. Büyük engeller vardı. Engellilerimizin önemli bir kısmı evden çıkamıyorlardı. Eğitimde, iş hayatında, sosyal hayatında önünde ciddi engeller vardı. Bugün itibariyle mevzuatımızda çok ciddi değişimler ve pozitif ayrımcılıklar var. Ancak her şey bitmiş değil. Hala bazı vicdanlarda ve zihinlerde ciddi engeller var. İnşallah bu engelleri de sivil toplum kuruluşlarımız ve duyarlı basınımızla ortadan kaldıracağız şeklinde konuşmasını sürdüren Vali Turhan, "Her birimiz engelli adayıyız. Temel görevimiz acımak değil, yardımcı olmak. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü`nün yürüttüğü proje ile ilimizdeki tüm engellileri tespit etmek, engellilerimizin eğitim, meslek edindirme ve sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını giderme imkanı bulacağız. Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata ve sokağa biraz daha fazla çıkmaları gerekiyor. Asıl önemlisi eğitimde yer almaları. Çocuklarımızı eğitimle buluşturmamız lazım. Eğitimliyseniz güçlüsünüz. İmkanımız varsa çocuğumuzu okutmak, yoksa bir meslek sahibi yapmak lazım." dedi.
Sandalyelerin engelli vatandaşları biraz daha rahatlatacağını işaret eden Turhan, "Sizler için gereken her türlü kolaylığı sağlayacağız. Özellikle kaldırımların uygun hale gelmesi, resmi binalarda rampa ve asansörlerin size uygun hale getirilmesi önemlidir. Bu hususlarda önemli mesafeler alınmıştır. Ancak engeller hala tam olarak kaldırılamamıştır.  Sizlerin ulaşamayacağınız yer kalmamalı. Bu bizim vazifemiz. Biz maddi ve manevi olarak her zaman yanınızdayız." diyerek konuşmasını tamamladı.
Konuşmaların ardından projeye katkı veren kuruluşların temsilcilerine plaket verildikten sonra, akülü ve tekerlekli sandalyeler dağıtıldı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli