Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

TÜRK-İŞ Temsilcisi Demirer: Milyonlarca kişi yoksulluk içinde yaşıyor

TÜRK-İŞ Temsilcisi Demirer: Milyonlarca kişi yoksulluk içinde yaşıyor

Türk İş Balıkesir İl Temsilcisi Ahmet Demirer, Eylül ayı açlık sınırının 1.032, yoksulluk sınırının ise 3.361 lira olduğunu açıkladı.

Türk İş Balıkesir İl Temsilcisi Ahmet Demirer, Eylül ayı açlık sınırının 1.032, yoksulluk sınırının ise 3.361 lira olduğunu açıkladı.
Mutfak enflasyonun aylık % 1,21 ve son 12 aylık % 8,74 oranında artarak, yıllık ortalama artışın % 6,44 olarak belirlendiğini ifade eden İl Temsilcisi Demirer, resmi verilere göre milyonlarca kişinin yoksulluk içinde yaşadığını belirtti.
Türk-İş`in Eylül ayı "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırma sonuçlarını değerlendiren İl Temsilcisi Ahmet Demirer, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarının 1.032,05 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının da 3.361,71 lira olduğunu kaydetti.
Dört kişilik ailenin "insan onuruna yaraşır bir hayat" sürdürebilmesi için yapması gereken harcama tutarı bu iken, tek bir işçi için hesaplanan yaşama maliyetinin Eylül ayında 1.148,20 lira olarak hesaplandığını hatırlatan Demirer, "Oysa bekar bir işçi temel alınarak belirlenen net asgari ücret halen 803,68 liradır. Sosyal koruma ücreti olması gereken asgari ücret bugün milyonlarca işçinin tek geliridir ve bu durum çalışanların içinde bulundukları geçim koşullarının ağırlığını ortaya koymaktadır. Aslında bu olumsuz tablo, "gelir ve yaşam koşulları araştırması" ile devletin resmi verilerinde de görülmektedir. En zengin ile en fakir kesimler arasındaki gelir adaletsizliği sekiz kat olarak hesaplanırken, nüfusun yüzde 16,3`ü yoksulluk sınırının altında kalmaktadır. Ailelerin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre % 1,21 oranında arttı. Gıda enflasyonunda on iki ay itibariyle artış oranı % 8,74 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise % 6,74 olarak hesaplandı." dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı