Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Türk gençleri mutlu ve iyimser

Türk gençleri mutlu ve iyimser

Türkiye Ergen Profili Araştırması'na göre, gençlerin 80'i mutlu, 4'ü ise mutsuz olduğunu ifade etti. Katılımcıların 58'inin yaşamlarında tiyatroya gitmediği ortaya çıktı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 2013 yılında yapılan Türkiye Ergen Profili Araştırması” sonuçları, gençlere yönelik çeşitli konularda bilgiler sunuyor. Aile Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğünün 2008 yılında yaptığı araştırmanın devamı niteliğinde olan bu araştırmada, ergenlerle ilgili aile ve konut, demografi ve sağlık, benlik algısı ve şiddet, eğitim, gelecek beklentileri ve mutluluk düzeyi, boş zaman aktiviteleri ve aile içi iletişim ile ilgili veriler yer alıyor. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nden seçilen 35 bin hane ziyaret edilerek 6 bin 747 haneden ergenlerle anket yoluyla veri toplanarak hazırlanan araştırmaya göre, görüşülen ergenlerin % 49'unu kızlar, % 51'ini erkekler oluşturuyor.
Eğitimi bırakanlar
Araştırma kapsamında görüşülen ergenlerin büyük çoğunluğunu öğrenciler oluşturuyor. Araştırmaya katılan ergenlerin % 49'u lise, % 34'ü ilköğretim öğrencisi iken, lise mezunlarının oranı % 5, ilköğretimi bitirmiş olanların oranı ise % 4 olarak tespit edildi. Öğrenci olmayan ergenlerin % 38'i okumak istemediği” için eğitimi bıraktığını belirtirken, eğitimi bırakma nedenleri arasında maddi sıkıntılar” ve üniversite sınavını kazanamama” gibi nedenler de yer aldı. Gençlerin aralarında daha çok okul ve sınavlarla” ilgili konuştuğunu saptayan araştırmaya göre, kız-erkek arkadaşlar” ve giyim-kuşam” konularının da çok konuşulan konular arasında yer aldığı görüldü. 
Gazete okuma oranı az
Çalışmaya katılan ergenlerin mutlu” olduğu belirlendi. Mutlu” ve çok mutlu” olduğunu belirten ergenlerin oranı % 80 iken, katılımcıların yalnızca % 4'ü mutsuz” ya da çok mutsuz” olduğunu ifade etti.
Bir sorunla karşılaştıklarında ergenlerin temel davranış biçiminin söz konusu sorundan farklı biçimlerde kaçmak olduğu da tespit edildi. Katılımcıların % 62'si ergenlikle birlikte giyim kuşama, süse daha düşkün olduklarını belirtirken, üçte biri ise fiziki görünümüne ilişkin hoşnutsuzluk duymaya başladığını, % 43'ü karşı cinse ilgisinin arttığını kaydetti. Ergenlerin % 82'si bugüne kadar hiç sigara içmediğini belirtirken, sigarayla ilk tanışma yaşının yaklaşık 13 yaşın ortaları olarak tespit edildi.
Araştırmaya katılan ergenlerin % 91'i bugüne kadar hiç alkollü içecek içmezken, ilk kez alkol alma yaşı ortalama 14 olarak belirlendi. Araştırma katılımcıların % 58'inin hiç tiyatroya gitmediğini de ortaya koydu. Hiç gazete okumayanların oranı % 47, sık sık ya da her zaman internet kafeye gidenlerin oranı ise % 12 olarak belirlendi. 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli