Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Turizme kazandırılacak 2. konutlar bölgeyi canlandırır

Turizme kazandırılacak 2. konutlar bölgeyi canlandırır

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesirde turizm için ikinci konutların çok önemli olduğuna değindi.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir`de turizm için ikinci konutların çok önemli olduğuna değindi.
Ayvalık Belediye Başkanı Türközen ise, Türkiye`de 1970`li yıllarda turizmin ilk başladığı yerlerin Ayvalık ve Erdek olduğunu söyledi.
Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir`in sahip olduğu turizm potansiyelinin sürdürülebilir bir çerçevede değerlendirilmesi için ikinci konutlar (yazlık) üzerinde de önemle durulması gerektiğini söyledi. "İkinci Konutların Turizme Kazandırılması Ortak Akıl Toplantısı" Ayvalık ilçesinde yapıldı. 
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) koordinasyonu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ayvalık Kaymakamlığı ve Ayvalık Belediyesi`nin katkılarıyla düzenlenen toplantıya Vali Ahmet Turhan, kaymakamlar, belediye başkanları, Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksekokulu, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Ayvalık Ticaret Odası, site yöneticileri, emlakçılar, tur operatörleri, oteller, restoran sahipleri, kamu kuruşları ve diğer yetkililer katıldı.
Toplantıda, Balıkesir`in turizm potansiyelinin arttırılmasına yönelik olarak bölgede atıl durumdaki ikinci konutların değerlendirilmesi ve turizme kazandırılması ele alınırken, bölgeye gelecek yerli ve yabancı turist sayısının arttırılarak sosyal, kültürel ve ekonomik canlılık kazandırılması amacıyla yol haritası çizildi. 
İlk oturumda GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant ve Vali Turhan birer konuşma yaptı. 
İkinci oturumda ise İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Soykan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Kontrolör Arzu Emel Yıldız, TÜRSAB Ev Turizmi Komitesi Başkanı ve Başkan Danışmanı Mücella Tarhan ile Ayvalık Meslek Yüksekokulu Müdürü Yakup Dinç`in sunumları yer aldı.
Genel Sekreter Gündoğan, yabancı turist sayısının arttırılması çalışmalarında bölgedeki tesislerin niteliğinin yükseltilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Körfez bölgesindeki sahil şeridinin çoğunluğunu oluşturan ikinci konutların turizme kazandırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasıyla bu konutlarla ilgili dezavantajın avantaja dönüştürülebileceğini ifade ederek, böylece bölgenin turistik değerlerinin artırılması yönünde bir engel olmayacaklarına dikkat çekti. 
Başkan Türközen, Türkiye`de 1970`li yıllarda turizmin ilk başladığı yerlerin Ayvalık ve Erdek olduğunu, Ayvalık`ın doğal güzellikleri, tarihi mirası, zeytin kültürü, gastronomik değerleri, su altı zenginlikleri ve rüzgar sporları gibi birçok özelliğiyle önemli bir destinasyon olduğunu söyledi.
Balıkesir Valisi Turhan, Balıkesir`in giderek artan stratejik önemine değindi. Yabancı yatırımcılar için de cazibe noktası olduğunu, yapılacak planlamalarda turizm bölgelerinin korunması üzerinde önemle durduğunu ifade etti. 
Turhan, "Çalıştayda toplanan üniversite, kamu kuruluşları, STK`lar ve özel sektörün bu konuyla ilgili çözüm yolu geliştirmesi büyük bir adımdır. Bu adımın, daha fazla sivil insiyatifin söz sahibi olduğu bir dengeye doğru gitmesi gerekiyor" dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli