Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Turizm toplantısında Turizmciler yok!

Turizm toplantısında Turizmciler yok!

Belediye Başkanı Sarı: Erdek, 30 yıl önce yarattığı turizm markasını yitirdi”

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı’nın düzenlediği “turizm sektörünün sorunları ve çözüm önerileri” konulu toplantıya ilçedeki turizm işletmeleri ilgi göstermedi. Öğretmenevi salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, ilçedeki turizm sektörünün sorunlarının çözümü ve Erdek’in turizmde yeniden eski günlerine dönmesinin gerçekleşmesini yalnızca Erdek Belediyesi’nden beklemenin hem haksızlık, hem de hayalperestlik olduğuna dikkati çekerken, şu değerlendirmede bulundu: 

“Tarih boyunca büyük uygarlıklara kucak açmış olmasının yanı sıra çok önemli bir coğrafyaya sahip bulunan Erdek’te turizm yapılması gerektiğine inanıyorum. Ancak turizm sektörü içinde yer alan herkesin turizmin gelişmesi için el ele vermesi ve bu bağlamda profesyonelce hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Tesislerin yenilenmediği, hizmet sektörüne hiç önem verilmediği, turizm için Allah vergisi deniz ve güneşin dışında hiçbir çaba harcanmadığı Erdek turizminin her geçen gün gerilemesine ve gelir düzeyleri düşük kişilerden başka gelen olmamasına şaşmamak gerekir. Erdek turizminde yer alan herkes artık aklını başına toplamalıdır. Şöyle küçük bir değerlendirme yapalım. Erdek’te, son yıllarda 5 bin yataklı kamu kampları kapandı. Yatak sayısı 12 binden, 4-5 bine düştü. Yalnız yatak satarak turizm yapacağını düşünen Erdekli işletmeciler, tesislerine yıllardır yatırım yapmıyorlar ve asıl gerekli olan hizmete önem vermiyorlar. Yaz-kış uyuklayan turizm sektörümüz, müthiş bir duyarsızlık ve umursamazlık içinde. Kapıdağ gibi dünyanın en zengin florasından bile yararlanamıyoruz. Erdek Körfezi, Akdeniz’in yaşam platosu durumunda, ancak gören yok. Ülkemizin birçok kimyasal tesisi, Bandırma-Erdek-Gönen arasına taşınarak, bölgemiz, kimyasal tesislerin merkezi durumuna geliyor. Bugün, bir konser düzenlesek binlerce kişi katılır ama kimyasal tesislerin, Erdek Körfezi’ne getirilmesine tepki olarak bir miting düzenlesek, kimsenin umurunda olmaz. Artık aynaya bakmak zorundayız. Erdek turizmi artık marka olma niteliğini yitirdi. İşte bu nedenledir ki, turizmde gelir düzeyi düşük, hafta sonlarını plajlarda uyuyarak geçirerek, Erdek’e külfetten başka bir şey getirmeyenlerin mekanı oldu. İşte bu duyarsızlığın en tipik örneği, bu toplantıdır. Bu toplantıda salonun dolup taşması gerekmez miydi? Hani, turizm sektörü temsilcileri nerede? Erdek, 30 yıl önce yarattığı turizm markasını tüketti. Yerli turizme kilitlenip, ‘Okullar kapandı, okullar açıldı’ya sıkışıp kaldı. Şimdi size soruyorum, Erdek’e gelen bir turistin, ikinci kez gelmek istemesi için bir neden var mı? İlçemizde ne Turizm Bakanlığı belgeli bir tesis var, ne de bir lokanta. Balıkesir ili, hem kırmızı et, hem de beyaz etin merkezi. Erdek’te, kırmızı et veya beyaz et üzerine marka olmuş bir lokanta var mı?”
Sarı, Erdek Körfezi’nden sürekli deniz numuneleri alınarak incelendiğini de vurgularken, “Ancak tüm olumsuzluklara karşın Erdek denizi Kanava dahil, temiz. ‘Mavi Bayrak’ alamayacak tek noktası yok. Bu da çok sevindirici” diye konuştu.
Toplantıya katılanlar da, turizmin sorunları konusunda düşüncelerini açıkladılar.
Haber : Önder Balıkçı



Reha Uluçay
8.09.2014 23:28:26
Evet maalesef Erdek artık ucuzcular ve günlükçüler yeri oldu ama bu sadece yatırımcılar yüzünden değil tabiki. Bunda hem kamunun hem özel sektörün katkısı oldu. Her başkana erdeğin en güzel günlerinide yaşamış biri, ayrıca işletmeci bir mimar olarak öneri dolu mektuplar yolladım ama hiç biri temasta bulunmadı. İki tür aksiyon olmalı birincisi kısa vadeli acil olacaklar ikincisi uzun vadeli ve programlı çalışmalar. Erdekte mutlaka bir estetik komisyonu kurulmalı bazı kriterler belirlenmeli ve uygulamaya sokulmalı. Erdeği geçmişte Erdek yapan faktörler değerler belirlenmeli ve bunlar hayata geçirilmeli vs vs. Erdeğin kalkınması sadece ve sadece belediye ve işletmeci işbirliği ile gerçekleşir. Particilik tamamen ortadan kalkmalıdır. Herkes şapkasını önüne koyup düşünmelidir diyorum

  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı