Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Tüketim harcaması kalıpları bölgelerde değişiyor

Tüketim harcaması kalıpları bölgelerde değişiyor

Hane halkı Bütçe Araştırması 2014 yılı sonuçlarına göre...

Hane halkı Bütçe Araştırması 2014 yılı sonuçlarına göre, Türkiye genelinde hane halkı tüketim harcamaları içinde en yüksek payı % 24,8 oranıyla konut ve kira harcamaları alırken, harcamaların % 19,7´si gıda ve alkolsüz içeceklerden oluştu.
Haneler harcamalarının % 2,1´ini sağlık harcamalarına, % 2,4´ünü ise eğitim hizmetlerine ayırdı. Harcama dağılımındaki bu yapı, bölgeler itibariyle önemli farklılıklar gösterdi.
Konut harcaması payında İstanbul, gıdada ise Güneydoğu Anadolu ilk sırada
12 Bölge bazında hane halkı tüketim harcaması gruplarının dağılımına göre, konut ve kira harcamasına en fazla payı % 28,9 ile İstanbul´da yaşayan hane halkları ayırırken gıda ve alkolsüz içecekler harcamasına en fazla pay % 26 Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki hane halkları tarafından ayrıldı.
Ulaştırmada % 19,6 oranıyla Batı Anadolu Bölgesi başı çekerken, haberleşme harcamasında Doğu Karadeniz % 4,4 ile en fazla harcamanın yapıldığı bölge oldu. Sağlık, eğitim, eğlence-kültür ve lokanta-otel harcamaları payı açısından da ilk sırada yer alan İstanbul, gıda harcamasında % 16,1 oranıyla son sırada.
Konut ve kira harcamasına en az payın ayrıldığı bölge Ortadoğu Anadolu olurken, ulaştırmada Doğu Karadeniz, haberleşmede Orta Anadolu, eğitim ve eğlence-kültürde ise Güneydoğu Anadolu en az harcamanın yapıldığı bölgeler oldu. Alkollü içecekler, sigara ve tütün harcamasına ayrılan en fazla pay Batı Marmara´da iken, mobilya ve ev aletlerine Batı Karadeniz, diğer bölgelerden daha fazla pay ayırdığı kaydedildi.

Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli