Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Tüketici Örgütünden çağrı…

Tüketici Örgütünden çağrı…

Tüketici Derneği (TÜK-DER) Erdek Şubesinden yapılan açıklamayla örgütlü tüketici olma çağrısı geldi.

Tüketici Derneği (TÜK-DER) Erdek Şubesinden yapılan açıklamayla örgütlü tüketici olma çağrısı geldi.
TÜK-DER Erdek Şubesinden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Tüketici bilinci olarak ülkemizdeki tüketici örgütlenmesinin irdelenmesini, sorgulanmasını ve duruşunun zaman zaman değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Genel anlamda örgütlenmenin yasal ve uygulama boyutundaki yaşamsal baskıları, sıkıntıları, eksiklikleri artarak devam ederken; ihtiyaçların gerektirdiği demokratik değişimler yapılmazken, toplumsal ilgisizlikte bu sorunlara katkı yapmaktadır. Tüketici örgütleri bir yandan bu tür sorunlara karşı mücadele ederken, diğer yandan tüketici haklarının korunup gelişmesi, 4077 Sayılı Tüketici Kanunu çerçevesinde çabalarını sürdürmeye devam etmektedir. Diğer yandan 2908 Sayılı Dernekler Kanunu`nun baskıcı-yasakçı içeriği ve uygulamaları karşısında zorlanırken (örneğin genel kurul sonuç bildirgenizi idareye bir gün geç iletirseniz ve/veya tutmakla yükümlü olduğunuz defterlerden bir tanesinde bulunan ve dikkatinizden kaçan küçük bir eksik nedeniyle düzeltme uyarısına gerek duymadan milyarlarca lira cezaya çarptırılabiliyorsunuz.) toplum yararına yapılan gönüllü faaliyetler sekteye uğratılıyor.
Demokrasinin iyi uygulandığı ülke pratiklerine bakıldığında tüketici örgütlerinin yasanın uygulanmasında ve denetimindeki en önemli ayaklardan birini oluşturduğunu görüyoruz. Tüm bunlar karşısında tüketici örgütlerinin duruşu, davranışı ve tavrı nasıl olmalıdır? 
* Tüketici örgütleri bağımsız olmalıdır. Hükümet ve özel kuruluşlardan yardım alamazlar.
* Tüketici örgütleri reklam ve sponsorluk faaliyetlerini kabul edemezler.
* Tüketici örgütleri güçlerini tüketiciden alırlar, haklı oldukları sürece tüketicinin korunmasına yardımcı olurlar.
* Tüketici örgütleri nitelikli üretim, kaliteli hizmet ve bilinçli tüketimin izleyicisi ve doğal denetleyicisidirler.
* Tüketici örgütleri kamu yararının öncüsüdürler.
* Tüketici örgütleri evrensel tüketici haklarının ülkemizde gerçekleşme çalışmalarını temel alırlar.
* Tüketici örgütleri popülist değil gerçekçi olmalı ve ayakları yere basmalıdır.
Tüketici örgütleri gönüllü çalışmayı esas alır, gönüllülüğü bağımsızlığın güvencesi olarak görürler. Tüketici örgütlerinin duruşu kamu yararı açısından çok önemlidir. Medyatik olma adına farklı ilişkilere konu mankeni olursanız ve/veya farklı ilişkiler zemininde oturursanız bağımsız tüketici örgütü olamazsınız. Sonuç olarak tüketici örgütlerinin pratikteki tavrı bağımsız olup olmadıklarının en önemli göstergelerinden biri olacaktır."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli