Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Trafik cezaları 2014te zamlanıyor

Trafik cezaları 2014te zamlanıyor

Trafik cezalarına yılbaşından itibaren 3,93 oranında zam yapılacak. Buna göre alkollü araç kullananlar, birinci defada 727 lira, ikinci defada 911 lira, 3 ve 3ten fazlasında ise bin 462 lira ceza ödeyecek.

Trafik cezalarına yılbaşından itibaren % 3,93 oranında zam yapılacak. Buna göre alkollü araç kullananlar, birinci defada 727 lira, ikinci defada 911 lira, 3 ve 3`ten fazlasında ise bin 462 lira ceza ödeyecek. Uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullananlara 3 bin 741 lira ceza yazılacak.
Trafik cezaları, Maliye Bakanlığı`nın yeniden değerleme oranı çerçevesinde yılbaşından itibaren % 3,93 oranında artırılacak.
Buna göre, sürücü belgesi almadan araç kullananlar ile belgesi geri alındığı ya da iptal edildiği halde direksiyon başına geçenlere bin 462 lira ceza verilecek. Sürücü belgesi sınıfına göre sürmeye yetkili olduğu aracın dışındaki araçları kullananlara da aynı ceza uygulanacak.
Araç kullanırken sürücü belgelerini yanında bulundurmayan ya da trafik görevlisi talep ettiğinde belgesini göstermeyenler 172 lirayla cezalandırılacak.
Şerit değiştirmeden önce gireceği şeritte sürülen araçların emniyetle geçişini beklemeyen ve trafiği tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirenlerin cezası 172 lira olacak. Trafik polislerinin işaretlerine uymayanlar da 172 lira ceza ödeyecek.
Alkollü sürücüye ağır ceza 
0,50 poromilin üzerinde alkollü olarak hususi otomobil kullanan sürücüler, birinci defada 727 lira, ikinci defada 911 lira, 3 ve 3`ten fazlasında ise bin 462 lira ceza ödeyecek. Trafik polisleri, 5 yıl içinde alkollü araç kullananların ehliyetine birinci defada 6 ay, ikinci defada 2 yıl, 3 ve 3`ten fazlasında 5 yıl süreyle el koyacak.
Uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullananlara 3 bin 741 lira ceza yazılacak. Bu kişilerin ehliyetine de 5 yıl el konulacak.
Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığını ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla kollukça teknik cihazların kullanılmasını kabul etmeyen sürücüler 2 bin 78 lira ceza ödeyecek. Bu sürücülerin de ehliyetlerine 2 yıl el konulacak.
Emniyet kemeri ve kask takmamanın cezası 80 liraya çıkarılacak.
Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımlarından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan aracı kullananlara da 80 lira ceza verilecek.
Görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar ve eşya bulunan, tehlike yaratacak veya çevredekileri rahatsız edecek derecede duman ya da gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler 172 lira ceza ödeyecek.
Hız sınırı
Hız sınırını % 10 ile % 30 oranında aşan sürücülere 172 lira, % 30`dan fazla aşan sürücülere ise 356 lira ceza yazılacak. 1 yıl içinde hız sınırını 5 defa ihlal ettiği belirlenen sürücünün ehliyeti 1 yıl geri alınacak.
Hızın tespitine yarayan cihazların yerlerini belirleyen veya sürücüleri ikaz eden cihazları araçlarında bulunduranlara bin 462 liradan 2 bin 203 liraya kadar ceza verilecek.
Araçların hızlarını, kavşak, dönemeç, tepe üstleri, yaya geçitleri, hemzemin geçitler, tünel, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken azaltmayan sürücülere 80 lira ceza verilecek.
Dönüş kurallarına riayet etmeyen sürücüler 80, geçme ve geçilme kurallarına uymayan ya da yasak yerde geçen sürücüler ise 172 lira ceza ödeyecek. Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymayan sürücüler ile önlerinde giden araçları güvenli ve yeterli bir mesafeden izlemeyip yakından takip eden sürücülere de 80 lira ceza verilecek. Kavşaklara yaklaşırken şartlara uyacak şekilde yavaşlamamak, geçiş hakkı olan araçlara ilk geçiş hakkını vermeyenler de 80 lira ödeyecek.
Duraklamanın yasaklandığı yerler ile görüşün yeterli olmadığı tepelere yakın yerler ve dönemeçte duraklayanlara, kavşak, tünel, rampa, köprü ve bağlantı yollarına yerleşim birimleri içinde 5 metre, yerleşim birimleri dışında ise 100 metre mesafede duraklayanlara 80 lira ceza verilecek.
Park yasağı
Park etmenin trafik işaretleri ile yasaklandığı yerlerde, geçiş yolları önünde veya üzerinde, yangın musluklarına her iki yönden 5 metre mesafede park eden sürücülere 80 lira ceza uygulanacak.
Kurallara uygun şekilde park etmiş araçların çıkmasına engel olacak yerlerde park eden sürücüler de 80 lira ceza verecek. Yaya yoluna park edenler 80, engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerini kullananlara da 160 lira ceza yazılacak.
Araçlarda şartlara uygun ışık donanımı bulundurmayanlara 356 lira, geceleri, yerleşim birimleri dışında karayollarındaki karşılaşmalarda, bir aracı takip ederken, bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar ve yerleşim birimleri içinde, gündüzleri ise görüşü azaltan sisli ve yağışlı havalarda yakını gösteren ışıkların yakılmaması durumunda sürücülere 172 lira ceza yazılacak. Dönüş ışıklarını geç anlamında kullanmanın cezası ise 80 lira olacak.
Cep telefonu kullanan sürücüye 80 lira ceza
Taşıma sınırı üstünde yolcu alan sürücülere 64, karayolu yapısı ve kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli olabilecek tarzda yükleme yapan sürücülere ise 164 lira ceza yazılacak.
Ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını şartlarına uygun olmadan araçlarda bulunduran, bu cihazları kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde kullanan sürücüler ile araçları, kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısızca süren, araçlardan bir şey atan veya döken, seyir halinde cep veya araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanan sürücülerin cezası da 80 lira olacak.
Kaza yerinden kaçan sürücü
Yaralamalı veya ölümlü kazalarda olay yerinden kaçanlara 356 lira, kazayı yetkililere bildirmeyenlere ise 172 lira ceza verilecek. Kazazedelere yardım etmeden olay yerinden uzaklaşanlara da 172 lira ceza verilecek.
Araçlara izin almadan reklam, yazı, işaret, resim, şekil, sembol, ilan, flama, bayrak takılması ya da yazılması, sesli ve ışıklı donanımların bulundurulması durumunda sürücülere ve araç işletenlerine 80 lira ceza uygulanacak.
Kamyon, çekici ve otobüslerde takoğraf, taksilerde ise taksimetre bulundurmayan ya da kullanmayan sürücüler 356 lira, takoğraf veya taksimetreyi bozuk imal eden ya da bozan, bu durumdaki cihazları kullanan kişilere de 5 bin 519 lira ceza verilecek. Aracın muayene süresini geçirenler ise 80 lira ödeyecek.
Yayalara uygulanacak cezalar
Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerdeki geçitlerde, yayalar için ışıklı işaret olduğu halde bu işaretlere uymayan, karşıya geçişlerde işaretlere riayet etmeyen yayalara 80 lira ceza verilecek.
Işıklı işaret veya yetkili kişilerin bulunmadığı geçitlerde ve kavşaklarda, yaklaşan aracın uzaklık ve hızını göz önüne almadan veya göz önüne aldığı halde uygun zamanda geçmeyen yayalar da aynı cezayı ödeyecek.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli