Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş:

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş:

?Gazeteciler, basın ve ifade özgürlüğünü savunma konusunda birleşmeli?

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, ?gazetecilikte örgütlenme? konu-sunda düşüncelerini açıklarken, ?Gazetecilikte çok zor bir dönem yaşıyoruz? dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin, Antalya´da gerçekleştirdiği 80. Yerel Medya Semineri´nde konuşan Güneş, şu değerlendirmede bulundu:
?Düşünce ve ifade özgürlüğünün bulunmadığı bir ortamda gazetecilik mesleğinin yerine getirilmesi çok zor. Ülkemizde, gazetecilere yönelik hak ihlalleri hızla artıyor. Bugün, ülkemizde 7 binin üzerinde gazeteci işsiz durumda. Ülkemizdeki genel işsizlik oranının % 10 olduğu düşünülürse, işsiz gazeteci oranının % 30´lara ulaştığı ortaya çıkar. 2014 yılında bin, 2015´te ise 700 gazeteci işsiz kaldı. Bugün, Çağlayan Adliyesi, gazetecilerin ikinci adresi durumuna geldi. Gazetecilere, Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere yağmur gibi davalar açılıyor. Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti´nin verilerine göre, dünyada son 25 yılda 2 bin 297 gazeteci öldürüldü.?
Bugün, ülkemizde ?tek tip gazetecilik? yaratılmak istendiğinin altını çizen Güneş, şöyle konuştu:
?Yine, ülkemizde gazetecilik, tetikçilik ya da şantaj amaçlı kullanılıyor. Artık, basın toplantıları dönemi bitti, basın bülteni yayınlama dönemi başladı. Çünkü, gazetecilerin soru sorması istenmiyor. Gazetecilere, terörist damgası vurularak, meslek itibarsızlaştırmaya çalışılıyor. Gazetecilerin sadece % 3,5´u sendikalı. Onlar da, mevcut sadece beş sendikaya üye bulunuyor. Dernekler arasındaki çatışma, mesleki dayanışmayı olumsuz etkiliyor. İktidar, Basın-İş Yasası´nı, patronların çıkarları doğrultusunda değiştirmeye çalışıyor. Gazete-cilerin, bugün yapacağı tek iş var. Her çeşit görüş ayrılıklarını bir yana bırakarak, mesleğimizi düşünüp basın ve ifade özgürlüğü çevresinde birleşmeliyiz.?
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Genel Sekreteri Sibel Güneş
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı