Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

TGC Başkanı Turgay Olcayto

TGC Başkanı Turgay Olcayto

?Bugün, gazetecilikte yaşadıklarımız tam bir kabus?

Ülkemizin en yaygın meslek örgütü olup 3870 üyeye sahip bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin (TGC), Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilciliği ile ortaklaşa düzenlediği 80. Yerel Medya Semineri, Antalya´da yapıldı. Çevre il ve ilçelerden çok sayıda gazetecinin katıldığı, iki gün süren seminerin açış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Tek partili sistem ve daha sonra demokrasiye geçiş süreci de dahil olmak üzere gazeteciliğin sorunlarını hiç bitmediğine dikkat çekerek konuşmasına başlayan Olcayto, şunları söyledi:
?Ancak, günümüzde gazeteciliğinde yaşananlar tam bir kabus. Gazetecilerin işsizliği büyük boyutlarda. 34 dolayında gazeteci, hâlen cezaevinde. Gazeteci arkadaşlarımız Can Dündar ve Erdem Gül´ün, 25 Mart´taki mahkemelerinin sonucunu endişeyle bekliyoruz. ABD ve Batı dünyası, Türkiye´ye karşı iki yüzlü siyaset izliyor. Ülkemizde, terörün yeniden tanımı yapılmak isteniyor. Eğer bu gerçekleşirse, köşe yazarları, ateşten bir gömlek giyecekler. Çünkü, gazeteciler için çok tehlikeli biçimde uygulanan, hep şikayet ettiğimiz Terörle Mücadele Yasası´ndan bile ağır yaptırımlarla karşılaşacağız. Köşe yazarları ve gazeteciler için her yazdıkları sözcükten suç unsuru yaratabilecek. Herhalde o zaman, yalnızca çiçek, böcek, aşk yazabileceğiz.?
Yerel basının da büyük sorunlarını bildiklerini vurgulayan TGC Başkanı Olcayto, basının en önemli sorununun, kendi içinde bulunmayan dayanışmadan kaynaklandığına işaret ederken, şöyle konuştu:
?Halkın haber alma kanallarını açık tutarken, birbirimize düştük. Bugün, iktidarın, gazeteciler üzerindeki büyük baskısından daha acı olan, medyamızdaki dayanışma eksikliğidir. Eğer aramızda dayanışma olsaydı, gazeteci olarak bugünkü sorunları yaşamazdık. Bugün, tirajlar düşük, gazeteler okunmuyor. Gazeteciler için toparlanma ve dayanışma zamanıdır. Bunu sağlamanın yolu, sendikalar ve meslek örgütlerine üye olmaktan geçer. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak, hiçbir gazeteciyi dışlamıyoruz. En sağdan da, en soldan da üyelerimiz var. Bu konuda bir sınırımız yok. Meslektaşlarımızın yaşadıkları sıkıntıları gidermek için elimizden geleni yapıyoruz. Geçen günlerde Diyarbakır ve Hakkari valilerine yazılı başvurularda bulunarak, bölgelerindeki gazetecilerin görev yapmalarına kolaylıklar sağlanmasını istedik ve olumlu sonuçlar elde ettik. İşte biz, bu gücü, cemiyetimizin duruşu ve saygınlığından alıyoruz.?
DEĞERLENDİRME KONUŞMASI
Olcayto, 80. Eğitim Semineri´nin değerlendirme konuşmasında ise şu düşüncelere yer verdi:
?Bugün, 80. Eğitim seminerini tamamladık. Ancak bu 80 seminer hiç de kolay olmadı. Bizi, bu seminerlerimizi, Alman vakfıyla işbirliği içinde yapmamız nedeniyle eleştirenler oldu. Seminerleri Almanlar ile değil, İngilizlerle yapsak, yine eleştiriye uğrayacaktık. Ancak, seminerleri birlikte düzenlediğimiz Alman vakfı, bu seminerlerimizin programlarına hiç karışmadan destek veriyor. Türkiye, bugün çok zor koşullardan geçiyor. Birbirimize tahammül etmeli ve saygılı olmalıyız. Gazetecilik, olayları irdeleyen, sorgulayan insanların mesleğidir. Bağımsız, bağlantısız bir kuruluşuz. Hiçbir partiyle bağımız da yok, hiçbir partiye desteğimiz de. Ancak biz, gazeteciliğin sorunlarına eğilmeyen bir partiyi de dost olarak görmüyoruz. Bu çok zor ortam ve koşullarda gazetecilere düşen görev ve sorumluluk, birlik ve dayanışma içinde bulunmaktır. Birbirimizi hedef göstermeyelim. Aleyhimizde yayın yapmayalım ve aramızdaki dayanışmayı mutlaka sağlayalım.?
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Başkanı Turgay Olcayto
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli