Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

TGC Başkanı Turgay Olcayto

TGC Başkanı Turgay Olcayto

"Adliye ve cezaevleri, gazetecilerin ikinci adresi oldu"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, cemiyetin il temsilcileriyle İstanbul´da yaptıkları toplantıda, "Ülkemizde basın özgürlüğü ve kendini ifade hakkı yerlerde sürünüyor. Adliye ve cezaevleri, gazetecilerin ikinci adresi oldu. Ancak haberin özgürlüğü için susmayacağız" dedi.
Basın özgürlüğü bulunmayan ülkelerde demokrasinin yeşerip gelişemeyeceğine dikkat çeken Olcayto, şunları söyledi:
"İl temsilcileri toplantılarımızı yılda bir kez gerçekleştirmeyi geleneksel duruma getirdik. Bu toplantılarımızı keşke altı ayda bir yapabilsek. Ancak, medyadaki koşulların hızla değişmesi, buna olanak sağlamıyor. Dün akşam, Sedat Simavi 2015 Yılı Ödül Töreni^´ni gerçekleştirdik. Simavi, cemiyetimizin de kurucusu, çok özel bir kişidir. Türk basınına uzun yıllar hizmetinin yanı sıra dergi yöneticisi ve karikatüristtir, aynı zamanda. Sedat Simavi, tek parti döneminde, demokrasiye geçiş sürecinde, devlet güdümündeki gazeteciliğe karşı çıkmıştır. Onunla gurur duyuyoruz. Simavi, genç gazetecilere, ´Kalemine efendi kal, uşak olma. Mecbur kalırsan kır, sakın satma´ öğüdünü vermiştir. Türk medyasının bugünkü durumuna bakınca, konunun traji komikliği ortada. Tablo, çok kötü. Halktan gizlenen çok şey var. Bugün, Türkiye´de gazetecilerin ikinci adresi, adliyeler ve cezaevleri oldu. Hâlen 31 gazeteci tutuklu. Türkiye´de gazetecilik yaptırmak istemiyorlar. Bırakın, gazetecilik yaptırmak istememeyi, meslek kuruluşu bile kurdurmak istemiyorlar. Ancak, haberin özgürlüğü için susmayacağız."
Bugün, ülkemizdeki gazeteciliğin, yazılanı değil, yazılmayanları araştırma sorumluluğunu da üstlenmesi gerektiğine işaret eden Olcayto, şu değerlendirmede bulundu:
"Bugün, ülkemizde, hükümet yanlısı gazeteler, neredeyse aynı manşetle çıkıyorlar. Ülkeyi yönetenler, çok sesli toplumdan, tek sesli toplum yaratmak istiyorlar. Tek tip ve kendilerinden olan gazeteci yaratmayı hedefliyorlar. Ancak, yılmayacağız, korkmayacağız. Mücadelemiz sürecek." Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Başkanı Turgay Olcayto
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli