Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Temizlik çalışmasında antik kasa buldu

Temizlik çalışmasında antik kasa buldu

Havran ilçesinde tarihi bir zeytinyağı fabrikasının temizliği esnasında 1857 yılında İngilizler tarafından yapılan 157 yıllık antik değerde çelik kasa ortaya çıktı.

Havran ilçesinde tarihi bir zeytinyağı fabrikasının temizliği esnasında 1857 yılında İngilizler tarafından yapılan 157 yıllık antik değerde çelik kasa ortaya çıktı.
İngiltere`nin Liverpool Kentinde 1857 yılı imal edilen, `Milners Patent`li `Fare Resisting` yazılı yanmaz Çelik Kasanın dışında pirinç kabartma içerisinde ki kapakta ise renkli resimli İngiliz Kraliyet arması, savaşçılar, aslan, at, demir döven ustalar ile kölelerin çıplak demir dövmelerinin resimleri bir kompozisyon olarak içeren çelik kasa, fabrikanın genel temizliğinin yapılması esnasında farkına varıldı.
Tesadüfen bulduğu çelik kasa hakkında bilgi veren Yurdun Dolgun "Çelik Kasayı ilk gördüğümde hayranlık ile baktım. Karşımda bir tarihi eser duruyordu. Tüm bilgiler üzerinde yazıyor. İngilizler çelik kasa üzerinde kabartma logo kullanmışlar. Çelik Kasa 1857 yılında İngilizler tarafından yapılmış. Çelik kasanın tüm aksanları bir birine geçme sistemi ile yapılmış. Kesinlikle kaynak kullanılmamış. Zaten o dönemlerde kaynak icat olmadığından değişik uygulamayla yapılmış. Kasanın içinde patent belgesi bile duruyor. Bu kasa tarihin kimlik kartı gibi." dedi.
Bu kasa yapıldığında ülkemizde Osmanlı Dönemi 1. Abdülmecit`in Padişahlığına denk geldiğini belirten Dolgun, Atatürk`ün doğumundan 24 yıl öncesi yapılmış. Kasanın çok değerli olduğu söyleniyor. Böyle bir esere sahip olduğum için çok mutluyum. 1857 yılı imalatı birbirine geçme sistemi ile yapılmış şeklinde konuştu.
Antik değeri olan çelik kasayı satabileceğini açıklayan Dolgun, 1857 yılı imal edilen yapımı `Milners Patent`li `Fare Resisting` yazılı yanmaz çelik kasanın bugünkü değerini de merak ediyor ve bu kasanın önemli bir antik değere sahip olduğunu öne sürdü.
Enver Dolgun


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu