Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Taş ocakları meclisin gündeminde

Taş ocakları meclisin gündeminde

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, taş ocaklarının çevre ve halk açısından araştırılmasını istedi.

CHP Milletvekili Havutça, taş ocaklarının faaliyetlerinin çevre ve halk sağlığı açısından ortaya çıkardıkları sonuçların incelenerek alınması gereken önlemlerin tespiti, çözümlerinin üretilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.
Havutça ve CHP`li 20 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı`na verilen araştırma önergesinde, 2004 yılında çıkarılan 5177 Sayılı Kanun ile Maden Kanunu`nda geniş çaplı bir düzenleme yapıldığı ve yasanın yürürlüğe girdiği 2004 yılından sonra taş ocaklarına gelişi güzel ruhsat verildiği iddialarına dikkat çekildi. Yıllara göre müracaat ve düzenlenen ruhsat dağılımı verilerinin bulunduğu araştırma önergesinde, 2004 yılında 2.625, 2005 yılında 9.132, 2006 yılında 10.462, 2007 yılında 10.731, 2008 yılında 9.957, 2009 yılında 6.157, 2010 yılında 4.730, 2011 yılında 1.075, 2012 yılında 945 ruhsat sayısı bulunduğu belirtildi.
Çevreye vereceği zararlar iyi hesaplanmadan verilen işletme ruhsatları, zaman zaman taşocağı işletmecileri ile bölge halkını da karşı karşıya getirmiştir denilen önergede, şu görüşlere yer verildi: "Açılan taş ocakları yer altı sularının azalmasına, ağaçların kurumasına, hayvancılığın olumsuz etkilenmesine ve bölgede yaşayan insanların sağlığının bozulmasına sebep olmaktadır. Çevre faktörü gözardı edilerek madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi mümkün değildir. Madenciliğin çevreye etkileri yadsınamaz. Ancak, madencilik sektöründe, çevre dostu teknoloji ve yöntemlerin kullanılması, madencilik süreçlerinde ya da sonrasında çevrenin korunmasına ve yenilenmesine yönelik önlemlerin alınması, sektörün gelişimini engellemeyecek, aksine genel anlamda sektörün gelişimine yönelik katkıyı yapacaktır. Balıkesir maden yatakları açısından zengin bir ildir. Türkiye`nin önemli metalojenik yörelerinden biri olan Kuzeybatı Anadolu Bölgesi`nde yer alan Balıkesir, metalik cevherleşmeler, enerji hammaddeleri ve özellikle endüstriyel hammadde kaynakları yönünden ülkemizin madencilik sektörün de ve dış ticaretinde önemli yer tutan yataklara sahiptir. Bunun yanı sıra Balıkesir, eşsiz coğrafyası, tarihi, mitolojik, sosyal, kültürel, ekolojik çeşitlilik ve değişkenlikleri barındıran Kazdağları ve Kapıdağ Yarımadasında doğal zenginliklere sahip bir ilimizdir. MTA verilerine göre ve bilindiği üzere Balıkesir Ovası ve yakın çevresi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasında birinci derece deprem kuşağı içine girmektedir. Taşocaklarında patlatılan dinamitlerin deprem etkisi yarattığı bilinmekte ve hatta bilim insanlarınca yapılan araştırmalarda taşocaklarında patlatılan dinamitlerin yer sarsıntılarına neden olabileceği ortaya konmuştur."



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı