Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Tarım Satış Kooperatifleri ve Birliklerinde yeni dönem

Tarım Satış Kooperatifleri ve Birliklerinde yeni dönem

Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerinden biri olan ve Marmarabirliki yakından ilgilendiren yeni bir döneme girildi.

Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerinden biri olan ve Marmarabirlik`i yakından ilgilendiren yeni bir döneme girildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tarım satış kooperatifleri ve birliklerde etkin olmayan denetim kurullarını kaldırarak yeni denetim modeli getirdiklerini bildirdi.
Bakan Yazıcı, basına gönderdiği yazılı açıklamasında, 8 Nisan 2014 günü yürürlüğe giren Tarım Satış Kooperatifi ve Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Örnek Ana sözleşmelerine İntibak Usul ve Esaslarının Belirlenmesine Dair Tebliğ ile tarım satış kooperatifleri ve birlikleri için yeni bir dönemin başladığını bildirdi.  
Yeni dönemin başladığı birlikler arasında Marmarabirlik ile S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`de bulunuyor.
Tarım satış kooperatif ve birlikleri ile 57 ilde yaklaşık 500 bin ortağa, 13 birlik ve 296 bağlı kooperatifle önemli hizmetler sunulduğunu belirten Yazıcı, bu kapsamda, kooperatifleri geleceğe hazırlayan önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini açıkladı.
Yazıcı, geçen yıl 4572 Sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun`da önemli değişiklikler yapıldığını hatırlatarak, söz konusu değişikliklerle yaşanan sorunlara çözüm getirildiğini, tarım satış kooperatif ve birliklerini geleceğe hazırlayacak düzenlemelerin uygulandığını ifade etti.
Değişikliklerin hayata geçirilmesi ve uygulamaya yön verilmesi bakımından önemli olan kooperatif ve birlik örnek ana sözleşmeleri üzerinde yürütülen çalışmaların tamamlandığını kaydeden Yazıcı, şöyle devam etti:
"Kooperatif ve birliklerin çalışma konularını yeniden belirledik ve zenginleştirdik. Birlikler yeni dönemde ürün alımı, girdi-kredi temini yanında danışmanlık hizmetleri verecek. Faaliyet konusuyla ilgili lisanslı depo kurabilecek, enerji ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik faaliyette bulunabilecek.
Ortaklık paylarının devrine imkan sağladık. Kooperatif ve birliklerin organlarını yeniden düzenledik, güçlendirdik. Genel kurul toplantılarına katılma hakkına sahip ortaklarda aranan şartları yeniledik. Birliklerin genel kurullarını teşkil eden ortak kooperatif temsilcilerinin sayısını, niteliklerini, görev sürelerini, seçilme esaslarını yeni şartlara bağladık. Kooperatif ve birliklerin yönetimlerini profesyonelleştirdik. Birlik genel müdürü dışındaki birlik yönetim kurulu üyelerinin en az ikisinin dört yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olması yanında bu kişilerin belli niteliklere sahip olması zorunluluğunu getirdik."
Yazıcı: "Yönetimde istikrarı sağlayacak kurallar koyduk"
Yazıcı, söz konusu değişikliklerle kooperatif müdürlerinin en az 4 yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olması zorunluluğunu getirdiklerini ve yönetim kurulu üyesi olmalarını sağladıklarını kaydederek, yönetimde istikrarı sağlayacak kurallar koyduklarını ifade etti.
Etkin olmayan denetim kurullarını kaldırarak, yeni denetim modeli getirdiklerini bildiren Yazıcı, yeni denetim sistemi ile kooperatif ve birliklerin daha sağlıklı denetlenerek ortaklarına ve ilgililere daha güçlü güvence sağlanacağını belirtti.
Ürün alımı ve değerlendirilmesi yöntemlerinin zenginleştirerek kooperatif ve birliklere daha esnek çalışma imkanı sağladıklarına dikkati çeken Yazıcı, "Gayrimenkul alımı ve satımı ile gayrimenkullerin değerlendirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirerek nesnel kurallar koyduk. Faaliyetlerde etkinlik ve verimliliğin arttırılması amacıyla çalışma programı ile faaliyet politikası ve strateji belgelerini hazırlama zorunluluğu getirerek stratejik bir bakış açısı kazanma imkanı sağladık" ifadelerini kullandı.
Yazıcı: "Kooperatifler önemli kurumlar haline geldi"
Bakan Yazıcı, kooperatif ve birliklerin, piyasalarda düzenleyici rol oynayarak, üreticilerin haklarının korunması, satılan ürünün kalitesinin garanti edilmesi ve daha kaliteli ürün elde etme konularında çalıştığını belirterek, kooperatiflerin iş potansiyeli ile istihdama katkı sağlayan önemli kuruluşlar haline geldiğine dikkati çekti.
Tarım satış kooperatifleri ve birliklerinin, halen 100`ün üzerinde tesis ve işletmeleriyle ülkenin önde gelen kuruluşları arasında bulunduğunu ifade eden Yazıcı, bazı birliklerin Türkiye`nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer aldığını sözlerine ekledi.
Haber : Taygun Ertan


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false