Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Tarım Bakanına hızla azalan ekilebilir alanları sordu

Tarım Bakanına hızla azalan ekilebilir alanları sordu

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, ekilebilir alanların azalmasını Tarım Bakanına sordu.

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, ekilebilir alanların azalmasını Tarım Bakanına sordu.
Tarımda son 11 yılda ciddi değişimler ve dönüşümler yaşandığını, tarım alanlarının AKP iktidarı dönemindeki süreçte azaldığını ifade eden Bulut, Ekilebilir arazilerin daraltıldığını ve bu duruma biran önce dur denilerek, arazilerin artırılmasının altını çizdi.
Daha önce tarımda kendi kendine yeten ülke konumundayken geriletildiğimizi ileri süren Bulut, son 11 yılda tarımda ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşandığını, ekilen alan ve ürün deseni bakımından da ciddi değişiklikler olduğunu, 2002 yılında 26.5 milyon hektar olan toplam tarım alanının 2011`de 23.6 milyon hektara gerilediğini belirtti. 
Aynı dönemde ekilen alan miktarına da değinen Bulut, ekilen alan miktarının 18.1 milyon hektardan 15.8 milyon hektara gerilediğini dile getirdi. 
Yüksek girdi maliyetleri sebebiyle üreticilerimizin tarlalarını boş bıraktığını ve  hiçbir ekim yapmadıklarını, üretim yapamayan çiftçilerimizin büyük bölümünün de küçük çiftçilerimizden oluştuğuna değinen Bulut, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker`e yazılı olarak cevaplandırılmak üzere soru önergesi verdi.
Bulut, yazılı soru önergesinde; 
1. Ekilebilir arazilerimizde gerileme dikkat çekmektedir. Ekilebilir arazilerimizin daraltılma sebebi nedir? Ekilebilir arazilerimizin tekrar artırılması konusun da ne tür politikalar izleyeceksiniz? 
2. Yüksek girdi maliyeti sebebiyle üreticilerimiz tarlasını boş bırakmakta hiçbir ekim yapmamaktadır. Girdi maliyetlerinin azaltılması konusunda ne tür çalışmalarınız bulunmaktadır? sorularına yer verdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı