Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Tarım Bakanı borçlu çiftçi sayısını açıklayamadı

Tarım Bakanı borçlu çiftçi  sayısını açıklayamadı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, çiftçilerin borçlu olduğu miktarı açıklarken, borçlu çiftçi sayısını ise açıklayamadı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, çiftçilerin borçlu olduğu miktarı açıklarken, borçlu çiftçi sayısını ise açıklayamadı.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça`nın, soru önergesini yanıtlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tarım Kredi Kooperatifince kredi kullanan çiftçilerin Türkiye genelinde toplam 3 milyar 630 milyon 702 bin 662 TL, Balıkesir`de de 125 milyon 333 bin 386 TL kredi borcu olduğunu bildirdi. Havutça, Bakan Eker`in yanıtlamadığı soruları bu kez Başbakan`a soracak.
CHP`li Havutça, AKP`nin tarım politikaları yüzünden çiftçinin borç batağına saplandığını, haciz kıskacından kurtulmak için traktörünü, tarlasını satmak zorunda kaldığını söyledi. Borçlu çiftçi sayısını Bakanın gizlediğini, AKP iktidarında kaç çiftçinin borcunu ödeyemez duruma düştüğünü açıklamak istemediğini belirten Havutça, "Saklanacak bir şey yok. Herşey ortada. AKP`nin ipliği pazara çıkmış durumda. En somut örnek, TMO buğday alım fiyatları. Tonu 605 TL. Ortalama yüzde 10 artış var. Peki girdilere baktığımızda ne görüyoruz? Ortalama yüzde 70`lik bir artış. Zarar eden çiftçinin borcunu ödeyebilmesi mümkün mü? AKP, köylünün borcuna borç ekliyor" dedi. 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça`nın çiftçilerin Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği`ne olan borçlarıyla ilgili soru önergesini yazılı olarak yanıtladı. 
Bakan Eker yanıtında, "Tarım Kredi Kooperatiflerince kredi kullanan ortakların 30.04.2012 tarihi itibariyle Türkiye genelinde toplam 3.630.702.662 TL, Balıkesir ili ve ilçelerinde ise toplam 125.333.386 TL kredi borcu bulunmaktadır" dedi. 
Bakan Eker, Havutça`nın Türkiye`de ve Balıkesir`de kredilerini vadelerinde ödeyemeyen, haklarında kanuni takip başlatılan ve hapis cezası alan çiftçi sayısı ile ilgili sorularını yanıtlamadı. Havutça Bakan Eker`in yanıtlamadığı soruları Başbakan`a soracağını bildirdi. Havutça`nın, Bakan Eker`e soruları ise şunlardı:
Mevzuata göre, kooperatifler, bölge birlikleri ve merkez birliği, Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teftiş ve denetimine tabidir. Ayrıca Kooperatifler bağlı oldukları bölge birliği ve merkez birliğinin, bölge birlikleri de merkez birliğinin teftiş ve denetimine tabidirler. Buna göre; 1- Bugün itibariyle, Türkiye genelinde toplam kaç çiftçimizin Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği`ne toplam ne kadar borcu bulunmaktadır? Borçlu çiftçilerimizin illere göre dağılımı nasıldır ve miktarları ne kadardır? 
2- Türkiye genelinde kaç çiftçimiz kullandıkları kredileri vadelerinde ödeyemedikleri için haklarında kanuni takip başlatılmıştır? İcra İflas Kanunu hükümleri çerçevesinde kaç çiftçimize icra takibine başlanılmıştır? Kaç çiftçimiz borcunu ödeyemediği için hapis cezasına çarptırılmıştır?
3- Bugün itibariyle, Balıkesir`in ilçelerinde toplam kaç çiftçimizin Tarım Kredi Kooperatifleri Balıkesir Bölge Birliği Müdürlüğü`ne borcu bulunmaktadır? Borçlu çiftçilerimizin ilçelere göre dağılımı nasıldır? 
4- Balıkesir`de, toplam kaç çiftçimiz için icra takibi başlatılmış ya da başlatılmak üzeredir? 
5- Çiftçimizin borçlarından ötürü icra dosyalarının Balıkesir`de ilçelere göre dağılımı nasıldır? 
6- Balıkesir`de kaç çiftçimiz borcunu ödeyemediği için hapis cezası almıştır? 
7- 2002 yılından bu yana kaç çiftçimizin Tarım Kredi Kooperatifleri Balıkesir Bölge Birliği Müdürlüğü`nden kredi ihtiyacı karşılanmıştır? 
8- 2002 yılından bu yana kaç çiftçimiz borcunu ödeyemez duruma düşmüştür?  


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli