Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Tarihten bir yaprak

Tarihten bir yaprak

Erdek’in çok eski bir fotoğrafı

Dr. Frederick William Hasluck, Kzikos’u yazan ünlü bir tarihçidir.

Bu fotoğraf, tarihçinin 1907’de, Marmara Adaları’na yaptığı seyahatlerden bir Erdek fotoğrafını yansıtıyor.

HASLUCK KİMDİR?

William Hasluck, 16 Şubat 1878’de doğdu, 22 Şubat 1920’de, İsviçre’de yaşamını yitirdi.

İngiliz antikacı, tarihçi ve arkeolog olan bilim insanı, daha çok ön adlarının baş harflerinden oluşan F. W. Hasluck imzasını kullandı.

Orta ve yüksek öğrenimini The Leys School ve Cambridge, King’s College’da tamamlamasının ardından Atina’daki British School’a geçerek, 1. Dünya Savaşı öncesinde Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere Balkanlar ve Ortadoğu’da birçok kazı gerçekleştirerek, önemli arkeolojik bulgulara imza attığı gibi ayrıca gezdiği yerlerin tarihleri ve kültürleri hakkında da bilgiler topladı.

Trakya, Ege ve Marmara(Kapıdağ) bölgelerinde başlattığı arkeolojik çalışmaları sırasında sayısız keşifler yapan F. W. Haslush, Yunanistan kadınlarının girmesi yasak olan Aynoroz Adası’na(Ege) giderek, bu adaya ayak basan ilk İngiliz olarak burada bulunan Ortodoks manastırları gezdi ve bilgiler topladı.

1913 yılında gittiği Konya’da Alevi, Bektaşi tarikatlarını inceledi, bölgede Hıristiyan ve Müslüman toplumlar arasındaki ilişkiler üzerinde durdu.

Savaşın başlamasıyla Atina’ya dönerek, İngiliz istihbaratına girdi. Ancak sağlığının bozulması nedeniyle 1916 yılında İsviçre’ye geçerek burada, 42 yaşında yaşama veda etti.



Anahtar Kelimeler: Tarihten yaprak
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı